A flag for the english version of Batcic Sweet Spot
Batcic on Facebook Batcic on Twitter Batcic on Google Plus Batcic on Linkedin Batcic on Youtube Batcic on Pinterest
Μαϊ
19
2013

Οι Μη Μεταρρυθμίσεις στον Καιρό της Κρίσης

Batcic

Είμαι ο Batcic και αρθρογραφώ στον συγκεκριμένο χώρο καταθέτοντας προσωπικές σκέψεις και απόψεις σε ζητήματα σχετικά με το διαδικτυακό και εξωδιαδικτυακό επιχειρείν (και όχι μόνο).

Για περισσότερα, Andreas Batsis στο Google Plus.


Ενδιαφέρουσα η άποψη από το Fistful of Euros και θα την παραθέσουμε.

2013 και η κρίση δε λέει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά σε τρεις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα αίτια που συνεχίζουν να κρατάνε στη δίνη των εξελίξεων την περιφέρεια της Ευρώπης. Οι τρεις απόψεις αυτές προέρχονται από τρία μέλη της Τρόικας, πράγμα που λογικά θα έπρεπε να εξηγεί επαρκώς τον τρόπο με τον οποίον ενεργεί η Τρόικα στον καιρό της κρίσης. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Spring Economic Forecast της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι πιθανό να αποτέλεσε το σημείο καμπής μιας παρατεταμένης ύφεσης στους ισολογισμούς, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2011 και συνδέεται με την οικονομική κρίση και τα μη βιώσιμα επίπεδα χρέους των χωρών. Η ζώνη του ευρώ εισήλθε στο πέμπτο τρίμηνο συρρίκνωσης, ενώ η ύφεση στην ΕΕ διεκόπη μόνο για λίγο κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Οι υφέσεις ισολογισμών τείνουν να χαρακτηρίζονται από βαθύτερες περιόδους υφέσεων, καθώς και σαφέστατα πιο αργές αποκαταστάσεις και συνδέονται συχνά με σημαντικές και μόνιμες απώλειες στην παραγωγή. (Spring Economic Forecast)

Σημειώνεται εδώ, για όσους θεωρούν την παγκόσμια κρίση ως ένα ενιαίο γεγονός το οποίο εκτυλίσσεται από το 2007, ότι η Επιτροπή σαφώς χρεώνει χρονικά τις σημερινές εξελίξεις στην περίοδο από το 2011 και μετά.

Μάριο Ντράγκι

Σε μια δεύτερη φάση (της κρίσης), στις αρχές του 2011, η έλλειψη πιστώσεων για τους πιο ευάλωτους κρατικούς εκδότες ομολόγων έγινε το κεντρικό σημείο της κρίσης. (The euro, monetary policy and reforms)

Ανακοίνωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Αναλύοντας την περίοδο 2010-2012, η πολύ βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση οφείλεται συντριπτικά σε προοδευτική απώλεια της εμπιστοσύνης, με αποκορύφωμα έντονες ανησυχίες για την έξοδο της χώρας απ’ το Ευρώ, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα συνέχισε να αυξάνεται, καθιστώντας όλο και περισσότερο εμφανές ότι δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση να σταθεί απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και την έντονή τους αντίθεση στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό οδήγησε σε μια δραματική συρρίκνωση των επενδύσεων όχι μόνο λόγω της κακής ψυχολογίας, αλλά απευθείας μέσω απομόχλευσης και της αναμενόμενης απότομης συρρίκνωσης της πιστοληπτικής ικανότητας. (Greece – 2013 Article IV Consultation Concluding Statement of the IMF Mission)

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι κρίσεις της Ευρωζώνης όπως της Ελλάδας, αν και η επιτροπή αδυνατεί ακόμα να αποφανθεί αν η περίπτωση της Ελλάδας κινείται πάνω στον προβλεπόμενο άξονα και απλώς έξω όσον αφορά τα προβλεπόμενα μεγέθη ή όντως πρόκειται για μια περίπτωση με μοναδικά στοιχεία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2010-11 η Ελλάδα αποτέλεσε προφανώς μια πηγή μόλυνσης των υπόλοιπων περιφερειακών οικονομιών ενισχύοντας την αδυναμία χρηματοδότησης.

Τι Συμβαίνει Τελικά;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχουμε μια πλήρη απομόχλευση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομές ως συνέπεια της ύφεσης ισολογισμών. Ο Μάριο Ντράγκι συγκεκριμενοποιεί το πρόβλημα στη διακοπή λειτουργίας των πιστώσεων προς τα κράτη. Και για την Ελλάδα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, αλλά ουσιαστικά η διαδικασία αυτή επιτείνεται από την παράλυση απέναντι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να σκεφτεί κανείς ότι διαφορετικές ερμηνείες του φαινομένου θα υπαγορεύουν διαφορετικές πολιτικές. Και κάπου εκεί ίσως κρύβεται και το μεγάλο δράμα της Ευρωζώνης. Στην ίδια την προσπάθεια σύμπλευσης των εκφραστών διαφορετικών πολιτικών. Το ερώτημα παραμένει όπως κι αν το διατυπώσουμε: "Υπάρχει καπετάνιος; Υπάρχει αυτός που θα πάρει επάνω του το τελευταίο σουτ; Υπάρχει ο γιατρός που θα πάρει επάνω του το βάρος της διάγνωσης και τις συνεπαγόμενης θεραπείας; Ή ο ασθενής θα συνεχίσει να βολοδέρνει μεταξύ της 2ης και της 3ης γνώμης; Μέχρι σήμερα στην Ευρωζώνη, αυτό ακριβώς συμβαίνει..."

Στις κλασικές υφέσεις ισολογισμού, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι δικαιολογημένη, όπως έχει τονίσει και ο Richard Koo . Στην περίπτωση του στεγνώματος της χρηματοδότησης των κρατών, η πιο συνεπής αντίδραση είναι αυτή της ΕΚΤ: Να εξαλείψει τα κρατικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και να χειριστεί ανάλογα τους επίσημους χρηματοδότες στο τραπέζι.

Όμως, η διάγνωση του ΔΝΤ είναι με διαφορά η πιο σαρωτική και ενδεχομένως ριζοσπαστική: το θεμελιώδες πρόβλημα δεν είναι οικονομικό ή δημοσιονομικό, αλλά πολιτικό. Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι η εστίαση στους ρυθμούς της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις χώρες του προγράμματος είναι κάπως άστοχη. Η προσοχή αντιθέτως θα πρέπει να εστιάζεται στο ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι η άραγε έτοιμη η ΕΕ να προσχωρήσει σε τέτοιες λογικές στην περίπτωση των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες προς το παρόν δεν βρίσκονται σε προγράμματα, αλλά δείχνουν παρόμοια σημάδια αδυναμίας αντιμετώπισης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων;

Ετικέτες: Ευρωπαϊκή Ένωση κρίση
Κατηγορίες: categoryΓενική Άρθρογραφία
Αξιολόγηση:
 • Currently 5,00/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
comments powered by Disqus
Εγγραφή μέσω Email
Κατηγορίες
 • Γενική Άρθρογραφία (6)

  Επιλεγμένη διεθνής ειδησεογραφία, πολιτική και σημεία καμπής που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας! Ενίοτε και διασκέδαση...

 • Διαδικτυακό Μάρκετινγκ (12)

  Πρακτικές και εφαρμόσιμες συμβουλές σχετικά με την μεγιστοποίηση της προβολής των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο.

 • Επιχειρείν (3)

  Πως να αποφύγετε την παγίδα της παραγωγικότητας, επενδύοντας στην αποτελεσματικότητα!

 • Διασκεδάζοντας (2)

  Βασικό συστατικό για να επιχειρεί κάποιος!

Οχυρώσου φορολογικά...

Γραφικό για σύσταση εταιρείας στη Βουλγαρία

Βρες το δρόμο σου στο διαδίκτυο...

Γραφικό για τα προϊόντα διαδικτυακού μάρκετινγκ