X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Not Provided! Και γαμώ τις λέξεις κλειδιά...
Batcic / Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 / Κατηγορίες: Digital Marketing

Not Provided! Και γαμώ τις λέξεις κλειδιά...


Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους το παραδοσιακό μάρκετινγκ υποχωρεί μπροστά στην επέλαση του internet μάρκετινγκ, είναι ότι τα πάντα είναι μετρήσιμα! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαφίεται ο πελάτης στη διαίσθηση και την έμπνευση του διαφημιστή του για ακριβές offline ενέργειες με απροσδιόριστο ROI (Return on Investment), τη στιγμή που μπορεί να προγραμματίζει φτηνές online ενέργειες του εκεί όπου υπάρχει δεδομένη ζήτηση βάσει αριθμών και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων επίσης βάσει αριθμών.

Και ξαφνικά, εκεί που νομίζαμε ότι τα πάντα είναι μετρήσιμα, ήρθε το Google και μας προσγείωσε ανώμαλα με το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό της κάργα χρήσιμης λέξης κλειδί "(not provided)" (μη διαθέσιμη η λέξη παλικαράκι...). Μια ματιά στα στατιστικά σας θα σας πείσει!

Αν από την άλλη δεν κρατάτε στατιστικά κίνησης πάνω στην ιστοσελίδα σας, συνεχίστε να απολαμβάνετε την ηρεμία της άγνοιας!

Τι σημαίνει (not provided);

Πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβρη του 2011, το Google αποφάσισε ότι θέλει να προστατέψει περισσότερο τις αναζητήσεις όσων χρησιμοποιούν τα Google Products (Gmail, Youtube, γενικότερα τα Google accounts) και έτσι έκρυψε από τη σουίτα Google Analytics τις λέξεις κλειδιά όσων είναι λογκαρισμένοι, κάτω από τον αυθάδικο όρο "(not provided)". Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρήστης ο οποίος έχει λογκάρει στο Google, διεξάγει πλέον τις αναζητήσεις του σε ασφαλή σύνδεση SSL και τα δεδομένα της προσωπικής του αναζήτησης καθίστανται μη διαθέσιμα.

Το πρόβλημα στην αρχή δεν ήταν τόσο μεγάλο, καθώς τα εκνευριστικά not provided δεν αποτελούσαν πάνω από το 1% - 4% κατά περίπτωση. Με το ποσοστό όμως αυτό να γιγαντώνεται και να φτάνει πλέον σε ποσοστά μεγαλύτερα από 75%, γίνεται πλέον κατανοητό ότι οι λέξεις κλειδιά που προσφέρουν τα Google Analytics, απλά αχρηστεύονται!

Τι μπορεί να κάνει κανείς γι αυτό; Μπορεί να εφαρμόσει μια απλή τακτική η οποία θα του επιτρέψει, όχι βέβαια να αποκαλύψει τις προστατευόμενες αναζητήσεις, αλλά να βγάλει τουλάχιστον μερικά έμμεσα μεν, χρησιμότατα δε συμπεράσματα.

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό...

Αν δεν μπορούμε να βρούμε τι έψαχνε ο διαδικτυακός Πουαρώ που κατέληξε στη σελίδα μας, μπορούμε τουλάχιστον να μάθουμε σε πιο σημείο της σελίδας μας κατέληξε. Σε τι μας χρησιμεύει αυτό; Απλά, αν διαπιστώσουμε ότι μία αναζήτηση κατέληξε στη σελίδα μας "Αθλητικές Κάλτσες" και όχι στη σελίδα μας "Παιδικές Ρακέτες", μπορούμε να υποθέσουμε με αρκετή ασφάλεια ότι το λεκτικό αναζήτησής του δεν ήταν σχετιζόμενο με ρακέτες αλλά με κάλτσες!

Για να μπορέσουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε αυτού του είδους την πληροφορία, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Μέσα στον λογαριασμό σας στα Google Analytics επιλέξτε Admin – Profiles.
  2. Αφού επιλέξετε το επιθυμητό profile, κάνετε κλικ στην επιλογή Filters.
  3. Δημιουργείτε ένα καινούριο φίλτρο, με ένα ενδεικτικό όνομα, π.χ. Not Provided Hack.
  4. Στη συνέχεια, συμπληρώνετε τις επιλογές όπως αυτές εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα και αποθηκεύετε το φίλτρο (Save).

Οι ρυθμίσεις για το "not provided hack"

Οι ρυθμίσεις για το "not provided hack"

Στην ουσία, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο φίλτρο είναι να αξιοποιεί τα δεδομένα του redirection που κάνει το Google όταν στέλνει κάποιο κλικ από τη σελίδα αναζήτησης σε κάποια άλλη σελίδα, και να αντικαθιστά με αυτόν τον τρόπο την άχαρη λέξη "(not provided)" με την ένδειξη nph και την αντίστοιχη σελίδα του ιστότοπού μας στην οποία κατέληξε ο αναζητητής.

Η μέθοδος αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο blog του Econsultancy.

Και τελικά πάει ο Μωάμεθ στο βουνό!

Το γεγονός ότι τα παραδοσιακά keywords στα Google Analytics, τα οποία βρίσκονται πλέον στην επιλογή Acquisition – Keywords – Organic, δεν μας παρέχουν επαρκή πληροφόρηση δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε πληροφόρηση σχετικά με τις λέξεις κλειδιά από το Google. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, καταχωρήστε την ιστοσελίδα σας στο Google Webmaster Tools και χρησιμοποιήστε την επιλογή Search Traffic – Search Queries για να δείτε όλα εκείνα τα λεκτικά τα οποία σας επιστρέφουν επισκέψεις, την μέση θέση στην οποία εμφανίζεστε στις αναζητήσεις καθώς και το ιδιαίτερα σημαντικό CTR (Click-Through Rate) για καθεμιά απ’ αυτές τις λέξεις.

Η καταχώρηση στο Google Webmaster Tools θα σας δώσει και μία επιπλέον δυνατότητα. Επιστρέφοντας στα Google Analytics θα έχετε πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε την επιλογή Acquisition – Search Engine Optimization – Queries, η οποία επιλογή θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις λέξεις κλειδιά στις οποίες η ιστοσελίδα σας κάνει τις περισσότερες εμφανίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι λέξεις αυτές λοιπόν σε συνδυασμό την πληροφορία για τις σελίδες που υποδέχτηκαν τις αναζητήσεις (τα γνωστά landing pages), όπως το ρυθμίσαμε τότε που ο Μωάμεθ δεν πήγαινε ακόμα στο βουνό, θα σας δώσουν μία αρκετά ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα μυστικά του "(not provided)".

Και για πιο προχωρημένους...

Αν θέλετε φυσικά να αναλύσετε περισσότερα δεδομένα σχετικά με το redirection του Google από τα αποτελέσματα αναζήτησης μέχρι τη στιγμή εισόδου του χρήστη σε κάποια ιστοσελίδα από αυτά τα αποτελέσματα, διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο Decoding Google's Referral String (or, how I surviVED Secure Search) στο Moz Blog με τόνους χρήσιμης πληροφορίας. Απλά κρατήστε στα υπ’ όψιν ότι το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται σε χρήστες ιδιαίτερα εξοικειωμένους με τα Google Analytics, ώστε να μην μου ζητήσετε μετά αποζημίωση για ψυχική οδύνη!

Εκτύπωση
1779
Ετικέτες:SEO Google Analytics
blog comments powered by Disqus