Τι είναι το διαδικτυακό μάρκετινγκ;
(βαρετή εισαγωγή) "Το μάρκετινγκ (marketing), άλλως αγοραλογία, συνίσταται στην οργανωμένη προσπάθεια μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Προσπαθεί δηλαδή, με κύριο εργαλείο την έρευνα αγοράς, να αντιστοιχίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει με τον πελάτη-στόχο που τα χρειάζεται ή τα επιθυμεί, ή ακόμα καλύτερα αφού κατανοήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να κατασκευάσει τα αντίστοιχα προϊόντα / υπηρεσίες με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που ο πελάτης επιθυμεί, να του τα γνωστοποιήσει (διαφήμιση και προώθηση), να τα καταστήσει διαθέσιμα μέσα από τα κανάλια διανομής (τα μαγαζιά και οι τοποθεσίες που αυτά είναι διαθέσιμα) στην τιμή που θα πρέπει αυτά να πωλούνται." (Πηγή: Wikipedia)
Με βάση τον παραπάνω ορισμό από την Wikipedia, η έννοια του Διαδικτυακού Μάρκετινγκ είναι μάλλον αυτοεξηγούμενη. Και αναφέρεται στη χρήση του web για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί κοινή παρανόηση το γεγονός ότι τα μοναδικά πράγματα που χρειάζεται κάποιος για να προμοτάρει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του είναι ένα domain name και ένας χώρος φιλοξενίας. Με χιλιάδες websites να ελευθερώνονται καθημερινά στον παγκόσμιο ιστό, ένα απλό website αποτελεί απλώς μία ακόμη σταγόνα στον παγκόσμιο ωκεανό της πληροφορίας.
Μαθαίνοντας τους Επισκέπτες Μας
(σημαντικά ερωτήματα) Η ιστοσελίδα μας μπορεί να αποτελεί μια θαυμάσια, περιεκτική και όμορφη παρουσίαση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Περιεκτικό κείμενο, εντυπωσιακές συνοδευτικές φωτογραφίες, βίντεο παρουσιάσεις, ενίοτε και ηχητικό περιεχόμενο, μπορούν να αναλύσουν με ακρίβεια κάθε πτυχή μιας επιχείρησης σε κάθε επισκέπτη με σύνδεση στο διαδίκτυο, και οπουδήποτε. Χμμμ, στην πραγματικότητα αυτό είναι απλώς η δυνατότητα ενός website πράγμα που απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα. Δυνατότητα VS Πραγματικότητα. Η δεύτερη προκύπτει ως αποτέλεσμα αξιοποίησης ή μη της πρώτης. Με απλά λόγια, αν και θεωρητικά είναι ορατό σε όλους, σε ποιους παρουσιάζεται τελικά το website σας;
Ποιοι είναι οι επισκέπτες σας;
- Είναι οι γνωστοί και οι φίλοι;
- Είναι η οικογένειά σας;
- Είναι κάποιος από το υπάρχον πελατολόγιό σας;
- Είναι κάποιος ο οποίος πληκτρολόγησε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας σας αντιγράφοντάς την από την κάρτα σας;
- Είναι τυχαίοι επισκέπτες οι οποίοι κλικάρουν τις διαφημίσεις που χρυσοπληρώνετε;
Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι ΝΑΙ, τότε προφανώς δεν μιλάμε για διαδικτυακό marketing, αφού στην πραγματικότητα το μέσο προώθησης της επιχείρησής σας δεν είναι το ίδιο το web, αλλά ο άμεσα σχετιζόμενος μαζί σας κύκλος επιρροής ή ακόμα χειρότερα το κακό και ενοχλητικό web.
Με τον όρο Διαδικτυακό Μάρκετινγκ (inbound marketing) στην πραγματικότητα εννοούμε όλα εκείνα τα εργαλεία και τις στρατηγικές τα οποία θα μπορέσουν να εντοπίσουν την κατάλληλη ζήτηση να παρουσιάσουν την επιχείρησή σας σε αγνώστους ενδιαφερόμενους. Φυσικά στις μέρες μας, το web είναι μεν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αλλά σίγουρα αξίζει η προσπάθεια που θα δαπανήσει ο καθένας ώστε να μπορέσει να βρει το δρόμο του διαδικτυακά, ανάμεσα στις άλλες επιχειρήσεις, αφού υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά του inbound marketing από το παραδοσιακό marketing:
Internet Marketing = Market Intelligence = Permission Marketing
"Δεν προσπαθούμε να πείσουμε για την προσφορά μας τυχαίους περαστικούς. Προτιμάμε να προσφέρουμε στην ήδη υπάρχουσα ζήτηση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους!
(και η ουσία)Το παραδοσιακό marketing βασίζεται στην ενόχληση (ναι, μείνετε μαζί μου λίγο ακόμα...). Το διαδικτυακό marketing αντιθέτως βασίζεται στην άδεια και την αποδοχή. Ο όρος Permission Marketing επινοήθηκε από τον σπουδαίο Seth Godin και περιγράφει το προνόμιο (και όχι απλώς το δικαίωμα) του να παρέχεις την προσδοκώμενη πληροφορία με στοχευμένα και προσωπικά μηνύματα σε κόσμο ο οποίος ψάχνει ούτως ή άλλως γι’ αυτήν την πληροφορία.
Όταν βλέπω έναν αγώνα μπάσκετ, το ενδιαφέρον μου είναι ο ίδιος ο αγώνας και όχι η διαφήμιση στα διαλείμματα. Όταν ακούω την αγαπημένη μου εκπομπή στο ραδιόφωνο, έχω διάθεση να ακούσω την αγαπημένη μου εκπομπή στο ραδιόφωνο και όχι την καινούρια διαφήμιση του Jumbo. Όταν διαβάζω ένα θεματικό περιοδικό, το διαβάζω για το περιεχόμενό του και όχι για τη διαφήμιση με τα παπούτσια και τα ρολόγια στις εσωτερικές σελίδες. Όχι άλλη ενόχληση! Η παραδοσιακή διαφήμιση είναι εξ’ ορισμού κάτι ενοχλητικό που παρεμβάλλεται ανάμεσα σ’ εμένα και το αντικείμενο του ενδιαφέροντος μου και η δουλειά του παραδοσιακού διαφημιστή ήταν ανέκαθεν να μπορέσει να μετατρέψει την ενόχληση αυτή σε κέντρισμα του ενδιαφέροντός μου και αντικείμενο των συζητήσεών μου. Οι εμπνεύσεις του διαφημιστή του Jumbo, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, είναι μάλλον ιδιαίτερα επιτυχημένες. :-)
Permission! Ή αλλιώς, εκεί που το ενδιαφέρον προς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας είναι εξασφαλισμένο.
Στο inbound marketing η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Κάποιος ψάχνει μέσα στην παγκόσμια βιβλιοθήκη πληροφορίας του διαδικτύου. Κάποιος ψάχνει για το προϊόν σας, για τη γνώμη σας, για την υπηρεσία σας, για την τεχνογνωσία σας. Κάποιος ψάχνει εσάς παρέχοντάς σας μια θαυμάσια ευκαιρία να τον εξυπηρετήσετε. Και σας έχει δώσει προκαταβολικά την άδεια να τον ενημερώσετε. To μοναδικό που έχετε να κάνετε, είναι να διαβάζετε, η καλύτερα να αφουγκράζεστε συστηματικά την αγορά, σε ένα web όπου τα πάντα είναι μετρήσιμα.
Το δε γεγονός ότι στις μέρες μας, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με πλανόδιους πωλητές που κυνηγάνε τον κόσμο παντού (feeds, banners, messenger, stories, marketplace, Facebook, Instagram, Viber κλπ) με άθλια πωλησιακά μηνύματα τα οποία έχουν αναπτύξει στους χρήστες τυφλότητα απέναντι στις διαφημίσεις, παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για θεαματικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις που επενδύουν στο market intelligence και προτίθενται να ασχοληθούν με το βιώσιμο κομμάτι εκείνο του marketing το οποίο θα μετατρέπει συστηματικά αγνώστους σε πελάτες με δική τους πρωτοβουλία!
Θέλετε να στήσετε την επιχείρησή σας πάνω σε μια αποτελεσματική και βιώσιμη διαδικτυακή στρατηγική; Θέλετε να γνωρίζετε που βρίσκονται, ποιοι είναι και τι θέλουν οι επόμενοί σας πελάτες;