X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Το Google για τους Καχύποπτους
Batcic / Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014 / Κατηγορίες: Digital Marketing

Το Google για τους Καχύποπτους


Μηχανές Αναζήτησης! Υπάρχει κανένας που δεν τις χρησιμοποιεί; Ακόμα περισσότερο, υπάρχει κανένας που δεν τις έχει ακουστά; Κι ακόμα και αν θεωρήσουμε την τραβηγμένη περίπτωση όπου κάποιος δεν γνωρίζει τι είναι οι μηχανές αναζήτησης, υπάρχει κανένας που δεν έχει ακούσει το όνομα Google; Ένα όνομα το οποίο έχει υποκαταστήσει πλήρως την διαδικτυακή αναζήτηση με τη λέξη γκουγκλάρισμα!

Διαδίκτυο! Η αχανής παγκόσμια τράπεζα πληροφοριών η οποία, χωρίς την ύπαρξη των μηχανών αναζήτησης, εεε, κχμμμ... διορθώνω, χωρίς την ύπαρξη του Google, θα είχε το περιεχόμενό της σχεδόν στα αζήτητα και τη χρησιμότητά της σοβαρά υποτιμημένη. Google, μουγκλ, σουγκλ, πως τα λέτε εσείς αυτά τα πράγματα, που λέει και η Κανέλλη. Το απόλυτο ψαχτήρι, η απόλυτη ποιοτικότατη κι όμως δωρεάν υπηρεσία πάνω στην οποίο στήθηκε ο απόλυτος κυρίαρχος του διαδικτύου. Ο οποίος κυρίαρχος, επειδή μας καταγράφει, μας παρακολουθεί, μας φακελώνει, βγάζει λεφτά στις πλάτες μας και αποτελεί ένα επικίνδυνο μονοπώλιο, έχει αποκτήσει πλέον τόσους συνομωσιολάτρες εχθρούς όσους και δικαιολογημένους οπαδούς. Με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε, για το καλό μας πάντα, μέχρι και πολιτικές παρεμβάσεις για κλείσιμο του Google, με επιχειρήματα του τύπου:

"Φανταστείτε έναν ενεργειακό όμιλο που θα κάλυπτε το 95% της αγοράς, οι αρχές του ανταγωνισμού πολύ σύντομα θα κινητοποιούνταν.

Ναι, υπάρχει ο τύπος που το είπε και υπάρχουν άτομα που αδυνατούν να εντοπίσουν τη μπούρδα στην παραπάνω πρόταση!

Ποια ακριβώς είναι η μπούρδα; Μα φυσικά το γεγονός ότι δεν μιλάμε για θεσμοθετημένο ή αθέμιτο μονοπώλιο αλλά για μια υπηρεσία τόσο ποιοτική και τόσο ΤΖΑΜΠΑ ώστε κανένας δεν διανοείται να απευθυνθεί αλλού για να βρει τις πληροφορίες που θέλει. Μιλάμε με άλλα λόγια για συνειδητότατη επιλογή του χρήστη ο οποίος επιθυμεί το καλύτερο και όχι για μια επιβεβλημένη επιλογή με κάποιο είδος εξωγενούς πίεσης.

- Ναιαιαιαι, αλλά για τα υπόλοιπα (φακελώματα, αισχροκέρδεια, παρακολουθήσεις κλπ.); Τι έχεις να πεις για τα υπόλοιπα; Χώρια που πληρώνουν για να τους βγάζει μπροστά το Google.

Χμμ, ξέρω ότι το κράτος και οι πολιτικοί σε νοιάζονται ιδιαίτερα καλέ μου φίλε και θέλουν να σε προφυλάξουν από το διαδίκτυο, αλλά επειδή είμαι στις καλές μου, λέω να κάνω μια όσο το δυνατόν πιο απλή και εκλαϊκευμένη παρουσίαση όσον αφορά το πόσο ακριβοδίκαια και ντόμπρα λειτουργεί το Google, για να σου αποδείξω ότι αυτό σε νοιάζεται περισσότερο! Όχι για την ψυχή της μάνας του βέβαια αλλά απλώς επειδή σ’ αυτή τη ζωή υπάρχουν και win-win καταστάσεις, όπως θα δούμε.

Εξηγώντας το Google σε βαριεστημένο βραδύποδα με μαθησιακές δυσκολίες, ο οποίος βρίσκεται υπό την επήρεια crystal meth...

Δηλαδή απλά!

Ζήτηση

Γράφω στο Google τις λέξεις "αγορά κινητού" και αυτό που βλέπω, πριν ακόμα σκάσουν μύτη τα αποτελέσματα, είναι κάποιες προτάσεις από το Google, βασισμένες στις δύο αυτές λέξεις. Σ’ εμένα π.χ. (εικόνα 1) βγήκαν τα παρακάτω προτεινόμενα λεκτικά:

  • αγορά κινητού τηλεφώνου
  • αγορά κινητού από Κίνα
  • αγορά κινητού με δόσεις
  • αγορά κινητού online

Εικόνα 1: Καταγραφή της ζήτησης από το Google

Εικόνα 1: Καταγραφή της ζήτησης από το Google

Και ΝΑΙ, το Google καταγράφει την υφιστάμενη ζήτηση, μιας και αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα τις προσωπικές σου αναζητήσεις, την ώρα που προσπαθείς να φανταστείς πως στο καλό θα πρέπει να διαμορφώσεις το λήμμα που εισάγεις στο πεδίο των αναζητήσεων προκειμένου να λάβεις τα βέλτιστα αποτελέσματα γι αυτό που ψάχνεις. Όλος ο κόσμος ψάχνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορείς να εκμεταλλευτείς τη διακινούμενη γνώση γύρω από το "τι κινείται" ή ακόμα και τον κόπο που έχουν κάνει ήδη κάποιοι άλλοι για να στήσουν την αναζήτησή τους.

Προσφορά

Κλικάρω τελικά στο λεκτικό "αγορά κινητού online" και παίρνω τα αποτελέσματα της εικόνας 2. 428000 αποτελέσματα σε 0.33 δευτερόλεπτα; Απίστευτο, έτσι; Και σ’ αυτά τα αποτελέσματα παρατηρούμε ότι κάποιοι έρχονται στις πρώτες θέσεις στα οργανικά αποτελέσματα (αυτά που εμφανίζονται στο κέντρο), μιας και ο αλγόριθμος αξιολόγησης του Google τους έκρινε καταλληλότερους από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό για να προσφέρουν (θυμίζω ότι μιλάμε για προσφορά) στη συγκεκριμένη ζήτηση, ενώ κάποιοι άλλοι έρχονται στις πρώτες πλαϊνές θέσεις (ενίοτε και στα κεντρικά αποτελέσματα) αλλά κουβαλώντας την κιτρινοπορτοκαλί ένδειξη Ads, επειδή πληρώνουν για να διαφημιστούν.

Εικόνα 2: Τα αποτελέσματα αναζήτησης

Εικόνα 2: Τα αποτελέσματα αναζήτησης

Οργανικά Αποτελέσματα (παραδοσιακό SEO)

Το Google δεν ξέρει γλώσσες. Ή τουλάχιστον δεν τις ξέρει καλά ακόμα. Για την ακρίβεια ξέρει τις λέξεις και γνωρίζει πως πρέπει να γράφεται ένα κείμενο (τίτλοι, επικεφαλίδες, έντονα γράμματα, λίστες κλπ.), αλλά δεν καταλαβαίνει το συντακτικό και ακόμα πιο πολύ τη σημασία (ξανατονίζω το ακόμα). Έτσι παραδοσιακά, οι μηχανές αναζήτησης διάβαζαν κείμενο και το κατέγραφαν χωρίς να κατανοούν το περιεχόμενό του. Έβγαζαν όμως κάποια έμμεσα συμπεράσματα για το νόημα των online κειμένων από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Το 25% (Παράγοντας 1) των έμμεσων συμπερασμάτων αυτών (αλλά προαπαιτούμενο για να φτάσουμε και στο υπόλοιπο 75%) έβγαινε από τον τρόπο γραφής. Ο Wawrinka έχει το καλύτερο backhand στο ATP Tour. ΟΚ, το διαβάσαμε, πέτα το τώρα μέσα στον ντουρβά. Ο Wawrinka έχει το καλύτερο backhand στο ATP Tour. Χμμ, πέτα το μέσα στον ντουρβά, αλλά οι λέξεις Wawrinka και backhand φαίνεται να είναι βαρύνουσας σημασίας! Επειδή το βλέπω νά ‘ρχεται, μη μπείτε στον πειρασμό να γράφετε πλέον σε bold. Μιλάμε απλώς για μία από τις 70+ SEO επεμβάσεις (SEO: Search Engine Optimization) που μπορείτε να κάνετε στο κείμενο προκειμένου αυτό να βελτιστοποιηθεί  για τις μηχανές αναζήτησης. Αν θέλετε από την άλλη να μάθετε το σύνολο αυτών των επεμβάσεων και επειδή αυτό είναι μια πολυσύνθετη δουλειά, θα συνιστούσα να μάθετε πως γράφεται ο δοκιμιακός λόγος. Θα έχετε καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του 25%. Και ΝΑΙ, η έκθεση ιδεών είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο μάθημα, αν δεν το γνωρίζατε ήδη!

Το 75% (Παράγοντας 2) των έμμεσων συμπερασμάτων των μηχανών αναζήτησης για μα σελίδα Χ ενός site, έβγαινε με βάση τους συνδέσμους προς αυτήν τη σελίδα Χ. Ο Ανδρέας είναι εξαιρετικός επαγγελματίας. Όταν ο Γιώργος δώσει αυτήν την πληροφορία σε κάποιον άλλον, τότε εγώ μόλις κέρδισα μια σύσταση από τον Γιώργο. Ναι, αλλά σύσταση ως τι; Ο Ανδρέας είναι SEO expert. Όταν ο Γιώργος κάποιος δώσει αυτήν την πληροφορία σε κάποιον άλλον, τότε εγώ μόλις κέρδισα μια σύσταση από τον Γιώργο ως SEO expert. Όταν ο Γιώργος είναι και ιδιαίτερα αξιόπιστο άτομο, τότε η σύσταση αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Στον online κόσμο αντίστοιχα, συστάσεις είναι οι σύνδεσμοι. Όταν κάποιο site www.giorgos.gr περιέχει έναν σύνδεσμο προς το δικό μου site, τότε το www.giorgos.gr με συστήνει. Όταν ο σύνδεσμος αυτός περιέχει και το λεκτικό βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης, τότε ο σύνδεσμος αυτός με συστήνει ως ειδικό της βελτιστοποίησης για μηχανές αναζήτησης. Αν το site www.giorgos.gr είναι και site υψηλού κύρους, τότε ο σύνδεσμος αυτός είναι ιδιαίτερα πολύτιμος.

Το άθροισμα Παράγοντας 1 + Παράγοντας 2 αποτέλεσε για πολλά χρόνια το παραδοσιακό SEO. Αρκετά ευφυές, ώστε να βγάζει πορίσματα έμμεσα, από τις αξιολογήσεις των ίδιων των ανθρώπων. Όσο ευφυές όμως υπήρξε, άλλο τόσο υπήρξε και διαβλητό. Και αυτό γιατί ένας καλός ειδικός του SEO μπορούσε να κάνει τη σελίδα σου να διαβάζεται άριστα από τις μηχανές και να πληρώσει και 200$ - 300$ σε κάποια online υπηρεσία, η οποία θα αναλάμβανε να του χτίσει τους εισερχόμενους συνδέσμους. "Link Building" αν ενδιαφέρεστε να το γκουγκλάρετε. Οπότε, όπως γίνεται κατανοητό, μπορούσε να πρωτεύσει στα αποτελέσματα όχι μόνο ο πραγματικά καλός αλλά και αυτός που είχε καλό SEO master! Και αν τα 200$ – 300$ για κάποια ποιοτικότατη υπηρεσία από την Ινδία ή τις Φιλιππίνες φαίνονται σε κάποιους πολλά, που να δείτε τι έγινε με την έλευση του Fiverr. Αγορά και πώληση υπηρεσιών για 5$! Υπηρεσίες link building για 5$!!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Επειδή ενδέχεται να μπεις στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις το Fiverr, να τονίσω εδώ δύο πράγματα. 1ον είναι πάμφθηνο και δεν θα υποστείς καμιά οικονομική ζημιά. 2ον αν δεν ξέρεις πώς να το χρησιμοποιήσεις, θα καταλήξεις όντως να πετάξεις απλώς λεφτά. 5$, 10$, 15$; Ξέρω, είναι πολύ λίγα, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα τα πετάξεις.

Οργανικά Αποτελέσματα (μοντέρνο SEO)

Και τότε ήρθαν τα blogs και τα κοινωνικά δίκτυα! Και το Google σκέφτηκε:

- Μιας και δε γνωρίζω γλώσσες και προσπαθώ να βγάλω έμμεσα συμπεράσματα από τις αναζητήσεις των ανθρώπων, μήπως να αρχίσω να αξιολογώ τη συμπεριφορά τους στα blogs και τα social media, όπου βρίσκονται όλη τη μέρα και εκδίδουν οι ίδιοι περιεχόμενο με καταιγιστικούς ρυθμούς;

Και κάπου εκεί συνέβησαν τρία σημαντικά πράγματα.

Αρχικά οι αλγόριθμοι αξιολόγησης εισήγαγαν και έναν Παράγοντα 3. Την συνεχή κίνηση μιας ιστοσελίδας σε ανανεώσιμο περιεχόμενο και ανανεώσιμες επισκέψεις. Πονηρό το Google. Για να μπορεί κάποιος να ανανεώνει συχνά το περιεχόμενό του ή ακόμα καλύτερα να σερβίρει συνεχώς καινούριο, θα πρέπει να είναι λογικά expert του αντικειμένου της σελίδας και όχι SEO expert. Και αν οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα συνεχίζονται, αυτό φανερώνει καινούριο περιεχόμενο αλλά και αποδοχή του περιεχομένου αυτού από τους ανθρώπους. Τα blogs εξυπηρετούν πλήρως τον Παράγοντα 3. Κάθε καινούρια δημοσίευση είναι το ανανεώσιμο περιεχόμενο και κάθε φορά που ανεβάζουμε τη δημοσίευσή μας στα κοινωνικά δίκτυα, λαμβάνουμε τις ανανεώσιμες επισκέψεις μας.

Στη συνέχεια οι αλγόριθμοι άρχισαν να αξιολογούν τα λεγόμενα social signals! Οι άνθρωποι όχι μόνο περνάνε σημαντικό χρόνο μέσα στα κοινωνικά δίκτυα αλλά δείχνουν συνεχώς και τις προτιμήσεις τους. Like και plus 1 κατά κύριο λόγο αλλά και share, retweet, repin και σχόλια αποτελούν ξεκάθαρες θετικές ενδείξεις αξιολόγησης του περιεχομένου.

Τέλος, οι εισερχόμενοι σύνδεσμοι προς την ιστοσελίδα άρχισαν να φιλτράρονται ως προς το πόσο φυσιολογικό προφίλ παρουσιάζουν. Γράφουν όλοι το ίδιο κείμενο; Έχουμε 1500 συνδέσμους οι οποίοι είναι όλοι από σχόλια σε blog; Έχει μια ιστοσελίδα πολλούς συνδέσμους από σελίδες υψηλού κύρους (π.χ. πανεπιστήμια) και ελάχιστους συνδέσμους σκουπίδια; (Και λίγο geek information...) Υπάρχουν πολλοί εισερχόμενοι σύνδεσμοι do follow και ελάχιστοι no follow; Αυτό αποτελεί μη φυσιολογικό προφίλ εισερχόμενων συνδέσμων και σοβαρή ένδειξη ότι κάποιος προσπαθεί να ξεγελάσει τις αναζητήσεις κάνοντας link building! Και όταν το Google αντιληφθεί ότι πας να το ξεγελάσεις, σου ρίχνει πέναλτι, εξαφανίζεσαι από τα αποτελέσματα αναζήτησης και καλά ξεμπερδέματα! Για όσους ειδικούς δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, το link building είναι πλέον ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σπορ και απευθείνεται μονάχα στους πολύ έμπειρους.

Διαφημίσεις Google Adwords

- Ναι ρε μεγάλε, αλλά το χρήμα κυβερνάει! Και όλοι το ξέρουμε ότι μπορείς να πληρώσεις για να εμφανίζεσαι στα αποτελέσματα του Google. Το είπες και μόνος σου στην αρχή! Άρα τι μας τσαμπουνάς;

Εικόνα 3: Οι διαφημιζόμενοι σύνδεσμοι στα αποτελέσματα της αναζήτησης

Εικόνα 3: Οι διαφημιζόμενοι σύνδεσμοι στα αποτελέσματα της αναζήτησης

Ωραιότατα, ας εξηγήσουμε και τα της διαφήμισης! Η υπηρεσία Google Adwords δίνει τη δυνατότητα να πληρώσει κάποιος για να εμφανιστεί στις αναζητήσεις σε συγκεκριμένες λέξεις και λεκτικά σύνολα και φυσικά... αποκλειστικά στη θέση με τις διαφημίσεις και όχι στην ίδια θέση με τα οργανικά αποτελέσματα. Διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται στο πλάι των αποτελεσμάτων, ή και μερικές φορές πάνω από τα αποτελέσματα, μαρκαρισμένες όμως με την κιτρινοπορτοκαλί ένδειξη Ads (εικόνα 3). Το μοντέλο με το οποίο πληρώνει κάποιος είναι το PPC, δηλαδή Pay per Click. Και είναι ιδιαίτερα αποδοτικό για το Google. Αλλά εδώ ακριβώς βρίσκεται και το μεγαλείο του!

Ποιο είναι το σύνηθες μότο του καπιταλισμού; Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, έτσι; Εεε λοιπόν το Google ήρθε να στήσει την πληρωμένη υπηρεσία του στην εντελώς αντίστροφη λογική που λέει ότι ο πελάτης μόνο δίκιο δεν έχει και θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές που θέτει ο ίδιος ο πάροχος. Δώστε βάση!

- Εφόσον θέλεις να διαφημίζεσαι στο καλύτερο ψαχτήρι του κόσμου, εμένα, το παντοδύναμο Google, με ενδιαφέρει να μη μου χαλάς το προϊόν που προσφέρω στον υπόλοιπο κόσμο και με έκανε μεγάλο και τρανό. Συνεπώς, όσο πιο σχετιζόμενη είναι η διαφήμισή σου με αυτό που ψάχνει ο χρήστης, όσο με άλλα λόγια ενισχύεις τις αναζητήσεις και δεν τις χαλάς, τόσο φτηνότερα θα πληρώνεις το κλικ, σε μία τυπική win-win κατάσταση. Με άλλα λόγια, και εσύ θα απευθύνεσαι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο (αφού το μπάτζετ σου θα εξαντλείται σε περισσότερα κλικ) και στοχευμένο κοινό και εγώ θα πληρώνομαι και θα διατηρώ στην υψηλότερη ποιότητα την υπηρεσία μου!

Και έτσι η αξιολόγηση της διαφήμισης πέρασε και αυτή στον χρήστη της αναζήτησης, μέσα από ένα quality score το οποίο αξιολογεί τη διάδρασή του μ’ αυτήν! Ένας ιδιαίτερα σημαντικός δείκτης;  CTR ή Click Through Rate το οποίο σημαίνει (όπως έχω εξηγήσει ήδη και εδώ) "Τόσοι με κλίκαραν από τους τόσους που με είδαν". Στην υπηρεσία Google Adwords (και όχι μόνο πλέον): Μεγάλο CTR = Μικρό Κόστος, Μικρό CTR = Μεγάλο Κόστος.

Τώρα ξέρεις πως λειτουργεί το Google!

Ναι, το Google είναι σχεδόν μονοπώλιο. Αλλά όχι επειδή μας το επέβαλε κάποιος. Το Google είναι πρώτα απ’ όλα μονοπώλιο στις προτιμήσεις μας επειδή μας εξυπηρετεί τόσο άψογα όσο δεν μας έχει εξυπηρετήσει ποτέ κανένας! Και μας εξυπηρετεί τόσο υπέροχα επειδή ακριβώς καταγράφει αναρίθμητα δεδομένα και τα οργανώνει με τέτοιον τρόπο ώστε οι αναζητήσεις των ξεχωριστών χρηστών να αλληλοβοηθούνται. Επιπλέον, η λογική την οποία ακολούθησε είναι αντίθετη στην καθημερινή μας εμπειρία. Η συνηθισμένη λογική του καλού επαγγελματία λέει "πείθω κάποιον να με πληρώνει για να προσφέρω κάποια υπηρεσία, και μέρος της αμοιβής μου το ξοδεύω για να βελτιώνω την υπηρεσία μου αυτή". Το Google από την άλλη πρόσφερε δωρεάν τις πολλαπλές υπηρεσίες του, βελτιώνοντας τες διαρκώς και έτσι έγινε απαραίτητο στον κόσμο. Και όταν γίνεσαι απαραίτητος στον κόσμο επειδή αποδεδειγμένα προσφέρεις, τότε αυτός ο κόσμος χαίρεται να σε πληρώσει για να του προσφέρεις ακόμα περισσότερα τα οποία θα είναι κι αυτά αναμφίβολα ποιοτικότατα.

Ελπίζω να βοήθησα σημαντικά στο να κατανοήσει κάποιος πως λειτουργεί το Google και να σταματήσει να το φοβάται κάθε φορά που ένας πολιτικός ή η τηλεόραση σπεύδει να μας κάνει καχύποπτους απέναντι στους κινδύνους του διαδικτύου. Συνεχίζει να έχει κάποιος απορίες; Θα χαρώ να τις απαντήσουμε στα σχόλια. :D

Εκτύπωση
1822
blog comments powered by Disqus