X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Πως θα Σας Βρίσκουν οι Μηχανές Αναζήτησης Τώρα και στο Μέλλον
Batcic / Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013 / Κατηγορίες: Digital Marketing

Πως θα Σας Βρίσκουν οι Μηχανές Αναζήτησης Τώρα και στο Μέλλον


Η σημερινή ανάρτηση θα είναι απλή αλλά σίγουρα πολύ σημαντική. Και έχει να κάνει με τις κατάλληλες εκείνες υποδομές στις οποίες θα πρέπει να επενδύσετε προκειμένου να βελτιστοποιείτε επιτυχώς το περιεχόμενό σας για τις μηχανές αναζήτησης, για τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια (προσωπική εκτίμηση μεν, πιστέψτε με δε).

[EDIT έτος=2020]
Τι ωραία που είναι να βρισκόμαστε ήδη 7 χρόνια μετά την έκδοση του παρόντος άρθρου, και το περιεχόμενό του να ισχύει 100%!
[/EDIT]

Η λογική του παραδοσιακού SEO (Search Engine Optimization) δομήθηκε πολύ λογικά πάνω στην ανίχνευση της ζήτησης. Εξήγησε στις μηχανές με τι ασχολείσαι (on-page SEO) και από κει και πέρα θα ασχοληθούν αυτές με το να δουν πόσος κόσμος σε συστήνει μέσω συνδέσμων (off-page SEO). Με την πάροδο των ετών επήλθαν αρκετές αλλαγές και αρκετά πράγματα έμειναν τα ίδια, όπως η έρευνα για κατάλληλες λέξεις κλειδιά, το σχετικό περιεχόμενο, οι τίτλοι, οι καταχωρήσεις σε directories κλπ. Όλα αυτά όμως έμελλε να αλλάξουν με την απόλυτη κυριαρχία των social media. Από τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα στον κόσμο να εκφράζει άμεσα τις προτιμήσεις του με το πάτημα ενός κουμπιού (like, pin, retweet, +1, share κλπ.), οι μηχανές αναζήτησης θα έπρεπε να είναι εντελώς παρανοϊκές για να μην αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη πληροφορία. Για την ακρίβεια, δεν χρησιμοποιούν απλώς αυτήν την πληροφορία αλλά βασίζονται σε τεράστιο βαθμό πάνω σε αυτήν ακριβώς επειδή τους λύνει το βασικό τους πρόβλημα:

Οι μηχανές αναζήτησης δεν γνωρίζουν γλώσσες ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν το ποιοτικό περιεχόμενο. Αφήνουν λοιπόν τη δύσκολη δουλειά της αξιολόγησης στους ανθρώπους, μέσω των κοινωνικών δικτύων, και βγάζουν τα συμπεράσματά τους βάσει των ανθρώπινων πορισμάτων!

Ναιαιαι... αλλά χρειαζόμαστε τις μηχανές αναζήτησης;

- Και ποιος χρειάζεται SEO και μηχανές αναζήτησης όταν μπορεί να παίξει μπάλα μέσα στα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα;

- Όλοι χρειάζονται τις μηχανές αναζήτησης!

Και αν αναρωτιέστε το γιατί, ορίστε οι τρεις βασικότεροι λόγοι:

  1. Στα κοινωνικά δίκτυα ο κόσμος πηγαίνει για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους δεν είναι να του ζαλίζουμε τα αρχ... (έλα τώρα, δεν είναι σωστό!) με το πόσο καταπληκτικά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας. Η διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα είναι αρκετά κοντά στο παραδοσιακό marketing, με άλλα λόγια αποτελεί κάτι μακριά από το αντικείμενο του ενδιαφέροντος και ενοχλεί! Ο κόσμος συμμετέχει στο online πάρτι των social media για να περνάει καλά και να ενημερώνεται και όχι για να βλέπει διαφημίσεις. Η ενημέρωση λοιπόν σχετικά με τα επαγγελματικά μας δεν μπορεί να καταλαμβάνει περισσότερο από το 10, βαριά 15% των αναρτήσεών μας (αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να στηθεί και ποιοτική διαφήμιση αλλά αυτό θα το αναπτύξω σε άλλο post).
  2. Η διαφήμιση από την άλλη στις μηχανές αναζήτησης δεν είναι παραδοσιακό marketing αλλά permission marketing. Με άλλα λόγια η διαφήμισή μας ταυτίζεται γενικά με το αντικείμενο του ενδιαφέροντος, ακριβώς επειδή κάποιος ψάχνει! Η επένδυση από την άλλη σε στήσιμο διαφήμισης στις μηχανές αναζήτησης μπορεί να αποδειχτεί αρκετά δαπανηρή για να δρέψουμε αποτελέσματα μόλις στο 25% των κλικ στις αναζητήσεις! Και αυτό γιατί ο κόσμος κλικάρει σε ποσοστό 75% τα οργανικά αποτελέσματα (σελίδα 5 στον σύνδεσμο).
  3. Η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης, πέρα από το ότι είναι permission marketing, είναι και μια συνεχής διαδικασία η οποία αποφέρει αθροιστικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον μιλάμε για επεμβάσεις σε περιεχόμενο που μας ανήκει σε αντίθεση με την βελτιστοποίηση των διαφημίσεων σε μια διαφημιστική πλατφόρμα που δεν μας ανήκει και στο μέλλον μπορεί να λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες ή και να μην υφίσταται πλέον.

Τούτων λεχθέντων, πάμε στο ψητό.

Αναθεώρηση: ΟΛΟΙ είναι SEO Experts

Δεν υπάρχει πλέον η πεπατημένη! Όλα όσα γνωρίζαμε για το SEO είναι κατά πάσα πιθανότητα ξεπερασμένα και δεν ισχύουν. Το μοναδικό που ισχύει είναι ότι το παντοδύναμο internet βγάζει αργά ή γρήγορα στον αφρό το ποιοτικό περιεχόμενο. Και ο μοναδικός τρόπος, για να είναι καλό το περιεχόμενο, είναι... να είναι καλό το περιεχόμενο! Πριν με ρωτήσετε τι πίνω, να διευκρινίσω ότι καλό περιεχόμενο μπορεί να παρέχει ο γνώστης του αντικειμένου μιας ιστοσελίδας και όχι ο γνώστης του SEO. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδάκι το οποίο θα παρουσιάσει ιντερνετικά καλό περιεχόμενο μιας επιχείρησης χωρίς περιεχόμενο. Συνεπώς, σε μια μεγάλη επιχείρηση η οποία επιθυμεί να επενδύσει σωστά στο internet, όλα τα τμήματά της και όλοι οι εργαζόμενοι της θα πρέπει να αποτελούν κομμάτια του SEO και να αφιερώνουν χρόνο για να δημοσιεύουν υλικό (άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.), ιδεατά σε συνδυασμό με τα άτομα που θα βελτιστοποιούν αυτό το υλικό για να το "εξηγούν" στις μηχανές.

Μακροχρόνια Στρατηγική και όχι Σύμβαση Έργου

Όποιος θέλει να στήσει το SEO για την επιχείρησή του σωστά, θα πρέπει πλέον να έχει άτομο ή άτομα (ανάλογα με το μέγεθος και τη δυναμική της επιχείρησης) που θα ασχολούνται μ’ αυτό. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι απλώς γνώστες του SEO, αλλά θα πρέπει να έχουν βαθειά γνώση του αντικειμένου και των στόχων της επιχείρησης. Παράλληλα, ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι για το SEO θα πρέπει να εκπαιδεύουν κατάλληλα το προσωπικό της επιχείρησης σε βασικές γνώσεις βελτιστοποίησης του περιεχομένου, από τους Social Media μάνατζερ μέχρι τα άτομα που καταχωρούν περιεχόμενο και ενδέχεται να σαμποτάρουν άθελά τους την συνολικότερη προσπάθεια.

Η ακολουθία πραγματοποιείται ως εξής:

  1. Σε συστηματική βάση ο SEO expert ανιχνεύει τη ζήτηση και ορίζει ποια θα πρέπει να είναι η προσφορά.
  2. Το προσωπικό της επιχείρησης συνεισφέρει στην προσφορά.
  3. Ο SEO expert αξιολογεί τα αποτελέσματα της προσφοράς και επανακαθορίζει τις ανάγκες βάσει της ζήτησης.

Μιλάμε σε Ανθρώπους, Όχι σε Μηχανές

Οι μηχανές αναζήτησης, όπως ήδη εξήγησα, βασίζονται πλέον σε τεράστιο βαθμό στην ανθρώπινη διάδραση προκειμένου να αναγνωρίσουν τον ειδικό, και "σκέπτονται" ως εξής.

"Ασχολείται ο κόσμος με τον Βρασίδα; Ο Βρασίδας είναι καλός. Ασχολείται ο κόσμος του μπάσκετ με τον Βρασίδα; Ο Βρασίδας είναι καλός στο μπάσκετ! Δεν ασχολείται κανένας με τον Βρασίδα; Εεε δεν θα ασχοληθούμε κι εμείς!

Web Crawler, worker

Άμεση συνέπεια των παραπάνω; Πρέπει να βελτιστοποιούμε το περιεχόμενό μας για τους ανθρώπους και όχι για τις μηχανές αναζήτησης. Ξέρετε με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται αυτό; Με τον δοκιμιακό λόγο και τους τίτλους! Η βαρετή για πολλούς στο σχολείο έκθεση ιδεών είναι κυριολεκτικά το βαρύ πυροβολικό στη μάχη του περιεχομένου. Όπως ένα βιβλίο δεν μπορεί να γίνει best seller αν ο συγγραφέας του δεν γράφει καλά, έτσι και το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας δεν θα διαβάζεται όσο αυτός που το γράφει δεν μπορεί να μεταφέρει σωστά και εύληπτα στο κοινό του μια καλή ιδέα. Η μόνη διαφορά με το σχολείο; Στην έκθεση ιδεών ο τίτλος δίνεται έτοιμος. Στην έκδοση περιεχομένου στο internet όμως δεδομένος τίτλος δεν υπάρχει, και είναι το συστατικό εκείνο, η πινελιά του παραδοσιακού merketing ας πούμε, που θα τραβήξει τα πρώτα κλικ μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας. Στη συνέχεια οι sharing μηχανισμοί του Web 2.0 θα αναλάβουν να στείλουν το περιεχόμενό μας πολύ μακριά.

Συνοπτικά η διαδικασία; Ο τίτλος τραβάει το κλικ, ο δοκιμιακός λόγος τραβάει τον αναγνώστη και του παρουσιάζει σωστά μια ιδέα. Αν η ιδέα είναι καλή, αυτόπροωθείται μέσα από τα κανάλια των κοινωνικών δικτύων.

Τα κοινωνικά δίκτυα ήρθαν για να μείνουν...

...και γι αυτό ακριβώς οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν must για όποιον θα επιδιώξει μερίδιο στην πίτα του internet μέσα στα επόμενα χρόνια!

Εκτύπωση
1052
blog comments powered by Disqus