X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Batcic / Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 / Κατηγορίες: Digital Marketing

Ποιος είπε, τι είπε και που το είπε; (AKA Twitter Spying στα Κόκκινα)


κανω διαιτα κ διαβαζω ντελιβεροχαρτα.νιωθω σαν να ειμαι παντρεμενη κ να βλεπω τσοντες ενω κοιμαται ο συζυγος

Αναφέρονται τα παραπάνω μέσα στην παρέα σου! Είσαι διατροφολόγος. Θα μπεις άραγε στην κουβέντα; Θα προσφερθείς να δώσεις τα φώτα σου σε κάποιον που έχει ένα πρόβλημα; Φαντάζομαι πως ναι. Σίγουρα ναι!

επαναλαμβάνω: ψάχνω διαμ/σμα σε Χολαργο,Γαλάτσι,Αμπελόκηπους,Αγ.Παρασκευή 45-65τμ. σε καινούρια οικοδομή. οποίος δει κάτι να τουηταρει.θενκς

Μεσίτες ακινήτων, ακούει κανείς;;;

να της δωσεις τα φιλια μου & τις ευχες μου!!! Να ζησει το μωρακι!

Ανθοπωλεία και Ζαχαροπλαστεία, μήπως θα είχατε να προτείνετε κάποιο δωράκι για την έλευση του νέου μέλους;

Μια Μεγάλη Ανοιχτή Συζήτηση

Τι ακριβώς είναι το Twitter λοιπόν; Συνοπτικά είναι μια τεράστια συζήτηση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή γύρω μας. Ο κόσμος μιλάει, επικοινωνεί, αστειεύεται και ζητάει πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντα του, την ειδικότητα μου, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου. Τούτων λεχθέντων, μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι υπάρχει κόσμος που καίγεται να αγοράσει μέσω Twitter γιατί πλανάται πλάνην οικτράν! Το social κοινό δεν θέλει προϊόντα και υπηρεσίες, θέλει επιλογές. Θέλει όμως να ξέρει ποιος γνωρίζει το θέμα του και σε ποιον θα μπορεί να απευθυνθεί όταν και όποτε χρειαστεί. Και προκειμένου να αναγνωριστεί κάποιος ως αυθεντία σε κάποιο θέμα, πρέπει να μπει στη διαδικασία:

  1. Να συμμετέχει στην κουβέντα!
  2. Να προσφέρει χρήσιμο περιεχόμενο!

Στα social media γενικότερα χρειάζεται συμμετοχή. Η συμμετοχή αυτή εκτίνεται σε ένα μεγάλο φάσμα από τη βουβή έκθεση φωτογραφίας μέχρι τον διάλογο μεταξύ πολλών ατόμων ταυτόχρονα. Στο τελευταίο αυτό άκρο βρίσκεται το Twitter. Συμμετοχή και διάλογος στους χώρους του ενδιαφέροντος – εξειδίκευσης μας. Για τα της συμμετοχής, το εξαιρετικό βίντεο της e-Diva So, u r in twitter. Now what? είναι ένας κατανοητός οδηγός βήμα προς βήμα και πάνω απ’ όλα πλήρης. Πως εντοπίζουμε όμως τελικά τον χώρο μας; Πως εντοπίζουμε τους δυνητικούς συνομιλητές – συνεργάτες - πελάτες μας; Twitter Spying στα κόκκινα λοιπόν...

Εισαγωγή στο Real Time Web Search

Η κλασική αναζήτηση στο internet και τις μηχανές αναζήτησης γίνεται πάντα κατατάσσοντας τα αποτελέσματα βάσει σχετικότητας (relevance sorting). Το Twitter και οι συζητήσεις μέσα στα κοινωνικά δίκτυα καθιέρωσαν έναν νέο τύπο αναζητήσεων, τις αναζητήσεις σε πραγματικό χρόνο. Τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης κατατάσσονται βάσει χρόνου και μας δίνουν πρόσβαση στις συζητήσεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Συνεπώς, την επόμενη φορά που το αντικείμενο της αναζήτησης σας θα αφορά την επικαιρότητα, μην ξεκινήσετε από το Google, ξεκινήστε απλά από το search.twitter.com.

Twitter Advanced Search

Advanced Twitter Search

Χαριτολογώντας, την τελευταία φορά που ρωτήθηκα σε τι χρησιμεύει η αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο, απάντησα ότι μπορείς πολύ εύκολα να βρεις το dvd της Τζούλιας που μόλις σήμερα κυκλοφόρησε. Κάποιος το έχει βρει και έχει βάλει το link στο Twitter!!! Συνεπώς, η αναζήτηση στο Twitter έχει σχεδόν πάντα απαντήσεις για την επικαιρότητα. Και ο πιο εύκολος τρόπος να ανιχνεύσετε την επικαιρότητα είναι το Twitter Advanced Search. Τα βασικά πλεονεκτήματα του advanced search είναι:

  • All of these words, This exact phrase, Any of these words, None of these words. Μπορούμε να επιλέξουμε κατάλληλους συνδυασμούς λέξεων ώστε να εξασφαλίζουμε ότι η αναζήτηση μας θα περιέχει όλες τις λέξεις, ή μερικές από αυτές ή δεν θα περιέχει κάποιες άλλες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παίρνουμε όσο το δυνατόν σχετικότερα αποτελέσματα.
  • Places. Προσδιορίστε χωρικά την αναζήτηση σας ώστε να πάρετε αποτελέσματα για συζητήσεις γύρω σας. Το Twitter Advanced Search παρέχει τη δυνατότητα να δώσετε την περιοχή (Near this place) στην οποία βρίσκεστε και να ορίσετε την εμβέλεια (Within this distance) μέσα στην οποία επιθυμείτε να λάβετε αποτελέσματα.
  • Dates. Ανατρέξτε εύκολα και γρήγορα σε συζητήσεις που έλαβαν χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ορίζοντας το εύρος Since this date, Until this date. Για παράδειγμα, όταν ψάχνετε συζητήσεις σχετιζόμενες με κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση, αγώνα ή συγκέντρωση, η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
  • Attitudes. Σας ενδιαφέρει η θετική ή αρνητική γνώμη για τα προϊόντα σας ή αυτά των ανταγωνιστών σας; Χρησιμοποιείστε τις επιλογές With positive attitude :) ή With negative attitude :).

Πειραματιστείτε και με τις υπόλοιπες επιλογές, ψάχνοντας τη βέλτιστη αναζήτηση για την περίπτωση σας. Η μαγεία της υπόθεσης είναι ότι μπορείτε, μόλις καταλήξετε στην αναζήτηση που σας ενδιαφέρει, και η οποία διαπιστώνετε ότι σας επιστρέφει χρήσιμα αποτελέσματα, να την αποθηκεύσετε στον αγαπημένο σας rss reader ώστε να λαμβάνετε τα αποτελέσματα της καθημερινά χωρίς να επισκεφτείτε ξανά τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Απλά χρησιμοποιείστε τον σύνδεσμο Feed for this query με το χαρακτηριστικό logo του rss feed, και ρίχνετε και ένα βλέφαρο στα αποτελέσματα του όποτε σας κάνει κέφι.

Topsy

Topsy

Φυσικά, στον χώρο του real time web search δεν υπάρχει μόνο το Twitter. Το Topsy είναι μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης πραγματικού χρόνου για ολόκληρο το web. Τα μεγάλα πλεονέκτηματα του Topsy; Πρώτον το γεγονός ότι κατά την πληκτρολόγηση της αναζήτησης παρέχει προτάσεις με βάση τις τρέχουσες αναζητήσεις, οπότε αν πολλές φορές αναρωτιέστε πως θα πρέπει να ψάξετε για κάτι, οι προτάσεις αυτές θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Δεύτερον παρουσιάζει μόνο τα σημαντικότερα μηνύματα στο Twitter βάσει της συνολικότερης απήχησης τους, παρέχοντας όμως και τη δυνατότητα στον χρήστη να αναζητήσει το σύνολο των μηνυμάτων. Το Topsy παρέχει ένα εξαιρετικά απλό και κατανοητό περιβάλλον το οποίο έχει να προσφέρει επιλογές αναζήτησης με ένα κλικ. Οπότε:

  • Past 1 Hour, Past 1 Day, Past 7 Day, Past 30 Day, All Time. Συντομεύσεις με τις οποίες μπορείτε πολύ γρήγορα να αναζητήσετε αποτελέσματα μέσα σε προεπιλεγμένο χρονικό εύρος προς τα πίσω.
  • Web, Tweets, Photos, Videos, Experts. Χρησιμοποιώντας αυτές τις συντομεύσεις μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε επιλεγμένου είδους περιεχόμενο. Στην επιλογή Web, εκτός από το Twitter, επιστρέφονται και πρόσφατα αποτελέσματα από blogs. Η επιλογή Experts μπορεί να μην σας επιστρέψει αναγκαστικά αποτελέσματα πιθανών πελατών, αλλά η γενικότερη ποιότητα των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης αναζήτησης είναι χρυσορυχείο.
  • Τέλος, στο Topsy υπάρχει και η αντίστοιχη σύνθετη αναζήτηση, η οποία μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη του Twitter!

Searchtastic

Searchtastic

Το Searchtastic είναι άλλη μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης πραγματικού χρόνου. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

  • Hashtag cloud με τα τρέχοντα δημοφιλή hashtags.
  • Expand URLs. Χρησιμοποιώντας αυτήν την επιλογή, μπορείτε να παρακάμψετε τα short url που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα μηνύματα του Twitter ώστε να μπορείτε να βλέπετε τον πραγματικό σύνδεσμο του μηνύματος και να αποφασίζετε για την καταλληλότητα ή μη της παραπομπής.
  • Excel Export. Χρησιμοποιείστε αυτήν την επιλογή για να πάρετε τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο Excel ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε σε σύνθετα φιλτραρίσματα και ταξινομήσεις όταν τα αποτελέσματα σας είναι πολυάριθμα.

Google

Ο βασιλιάς του web Google δεν θα μπορούσε να απουσιάζει φυσικά από την real time αναζήτηση στο Twitter. Το μεγάλο του πλεονέκτημα; Επιστρέφει αποτελέσματα ακόμα και αν οι όροι της αναζήτησης δεν είναι γραμμένοι επακριβώς. Η αναζήτηση π.χ. "Λευκός Πύργος" στις προηγούμενες μηχανές αναζήτησης δεν θα επιστρέψει αποτελέσματα που θα περιέχουν το λεκτικό "Λευκού Πύργου", ενώ το Google θα επιστρέψει τα πάντα, όπως και αν έχουν γραφτεί αυτά. Οπότε, το μόνο που μένει είναι να κάνουμε την αναζήτηση μας να επιστρέψει αποτελέσματα από το Twitter. Οι δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους θα το επιτύχουμε αυτό;

  • Γράφουμε στο πεδίο αναζήτησης "site:twitter.com inurl: USER/status SEARCHTERMS". Όπου SEARCHTERMS οι όροι της αναζήτησης μας και προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το inurl τμήμα όπου US το username του χρήστη του Twitter στου οποίου τα μηνύματα θέλουμε να ψάξουμε.
  • Χρησιμοποιούμε το Google Realtime Search όπου λαμβάνουμε τρέχοντα αποτελέσματα από το Twitter, το Friendfeed, τα news sites και τα blogs.

Κλείνοντας

Το Twitter αναμφίβολα άνοιξε το δρόμο για μια συνεχή επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Οι συζητήσεις τρέχουν, λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή! Υπάρχει άραγε κανένας που θα ήθελε να μείνει απ’ έξω;;;

UPDATE

Και πριν καλά καλά γραφτεί το παρόν άρθρο, να και η βελτιωμένη λειτουργικότητα αναζήτησης από το ίδιο το Twitter! Το Twitter λοιπόν ανακοίνωσε τις παρακάτω βελτιώσεις:

  • Ποιοτικότερα και σχετικότερα αποτελέσματα αναζήτησης!
  • Ενσωμάτωση σχετικών φωτογραφιών και βίντεο στις αναζητήσεις!
  • Καινούρια έκδοση του Firefox με ενσωματωμένη τη δυνατότητα αναζήτησης στο Twitter από τη γραμμή διαυθύνσεων, εισάγοντας @ και το username κάποιου χρήστη, ή # και το ανάλογο hashtag.

Το παρακάτω βίντεο τα λέει όλα:

UPDATE 2

Δυστυχώς το Searchtastic διέκοψε πλέον τη λειτουργία του αλλά και το Google Realtime Search εξαφανίστηκε από τις επιλογές του Google. Οι φήμες αναφέρουν ότι το Google Realtime Search θα συνδεθεί στενά με το για όλες τις δουλειές social medium που ακούει στο όνομα Google Plus.

Εκτύπωση
471
blog comments powered by Disqus