X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Klout: Στα Άδυτα της Κοινωνικής Επιρροής!
Batcic / Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 / Κατηγορίες: Digital Marketing

Klout: Στα Άδυτα της Κοινωνικής Επιρροής!


Klout | The Standard for Influence Έτσι λέει ο τίλος.

"Το σκορ που έχει ένας τύπος Α στο Klout δείχνει πόσο καλός είναι αυτός ο τύπος Α... στο Klout.

Άγνωστος

Αυτό, μέχρι πρόσφατα, αποτελούσε μια μεγάλη αλήθεια!

Social Εκτόνωση

Τα social media έχουν εισβάλλει στις ζωές μας για τα καλά. Η πλειονότητα βρίσκεται φυσικά σ’ αυτούς τους χώρους για να περνάει καλά, για να βρει γκόμενο ή γκόμενα, για να κάνει κοινωνικές συναναστροφές τέλος πάντων σε αυτόν τον καινούριο δίαυλο επικοινωνίας που δημιουργήθηκε στο Internet τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό!

Οι επιλογές της ενδοοικιακής διασκέδασης τα προηγούμενα χρόνια ήταν όχι μόνο αφάνταστα λίγες αλλά και ιδιαίτερα θλιβερές κατά την ταπεινή μου άποψη. ΜΜΕ! Δηλαδή τηλεόραση και ραδιόφωνο, δηλαδή τηλεόραση. Περιορισμένα και μονόδρομα μηνύματα από έναν πομπό, κατευθυνόμενα σε έναν περιορισμένων επιλογών δέκτη. Περιορισμένος αριθμός συχνοτήτων εκπομπών, οι οποίες χορηγήθηκαν, όπως χορηγήθηκαν, σε ελεγχόμενους πόλους άρρηκτα συνδεδεμένους με το πολιτικό σύστημα. Γενικότερος περιορισμός! Η εναλλακτική; Υπέροχη! Ας τα ζυγίσουμε. Τι να προτιμήσει κανείς; 20 κανάλια με προκαθορισμένο πρόγραμμα, κατά κανόνα ποιοτικά υποβαθμισμένο και ελεγχόμενο, στα οποίο δεν θα μπορεί να αντιμιλήσει; Ή έναν χώρο – κοινότητα, στον οποίον επιλέγεις τους χιλιάδες φίλους σου, κάθε ένας από τους οποίους αποτελεί και ένα ξεχωριστό κανάλι με μη προκαθορισμένο πρόγραμμα, και στους οποίους μπορείς να απαντάς και να καταθέτεις την άποψη σου κάθε ώρα και στιγμή; Λέγεται και Facebook. Και αυτό είναι μονάχα ένας κοινωνικός χώρος. Πολλαπλασιάστε αυτήν τη δυνατότητα επί τον αριθμό των Facebook, Twitter, Google Plus, LinkedIn, Pinterest (the next big thing), Youtube, Buzzfeed, blogs κλπ. και δεν θα αργήσετε να αντιληφθείτε τις ατελείωτες δυνατότητες που παρέχει σήμερα το διαδίκτυο για ποιοτική ενημέρωση και μόρφωση, διάδραση και κοινωνικές συναναστροφές!

Και έτσι συντελείται πλέον μια σημαντικότατη αλλαγή στις μέρες μας, όπου δίνεται η δυνατότητα στον καθέναν, με μία σύνδεση στο Internet, να κάνει το άλμα και να περάσει από τη χειραγώγηση στον δικό του κύκλο αμφίδρομης επιρροής! Όπου το "αμφίδρομη" σημαίνει ότι όπως επηρεαζόμαστε από κάποιους, έτσι κι εμείς με τη σειρά μας επηρεάζουμε κάποιους.

Επιρροή

Σύμφωνα με τους Τεγόπουλο και Φυτράκη λοιπόν:

Επιρροή: η) ουσ.

  • επίδραση, επενέργεια, επηρεασμός: για τη λογοτεχνία το σπουδαίο ζήτημα είναι οι επιρροές που διαμορφώνουν την ευαισθησία και τη διατύπωση της ευαισθησίας (Γ. Σεφέρης)
  • κύρος, δύναμη επιβολής: έχει μεγάλη επιρροή στους οικονομικούς παράγοντες

Χμμμ, επίδραση, επενέργεια, επηρεασμός, κύρος, δύναμη επιβολής. Με απλά λόγια, η επιρροή είναι μέτρο του πόσο σημαντικά θεωρούνται για κάποιους αυτά που λέω ή κάνω.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 υπάρχει διαθέσιμο ένα εργαλείο το οποίο υπολογίζει την επιρροή μας στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν είναι άλλο από το φημισμένο Klout το οποίο αναφέρθηκε και στην αρχή της παρούσας ανάρτησης. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στους κύκλους του internet marketing ήταν αυτό που ήδη ανέφερα: Το σκορ που έχει ένας τύπος Α στο Klout δείχνει πόσο καλός είναι αυτός ο τύπος Α... στο Klout. Και δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα. Για του λόγου το αληθές κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο αρκετά άρθρα σχετικά με το πώς να ανεβάσει κάποιος το σκορ του στο Klout. Π.χ. 6 Ways to Raise Your Klout Score.

Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει επανειλημμένα το Klout, κυρίως όσον αφορά τη διασπορά του περιεχομένου μου αλλά και τις πληροφορίες που μου παρέχει σχετικά με τα διάφορα κοινωνικά προφίλ, όπως π.χ. τι είδους περιεχόμενο διακινεί κάποιος, σε ποιες θεματικές ενότητες, αν αναπαράγει ειδήσεις, αν αναπαράγει γνώμες ή τις δημιουργεί κλπ. Έχω τεστάρει εκτενώς διάφορες μεθόδους ανεβάσματος του σκορ, και όλες συνηγορούσαν στα εξής δύο συμπεράσματα:

  • Το σκορ στο παλιό Klout μεταβαλλόταν εξαιρετικά γρήγορα (έχω επιτύχει άνοδο 5 μονάδες μέσα σε διάστημα πέντε ημερών).
  • Το σκορ του παλιού Klout ήταν συνάρτηση κυρίως της ποσότητας των αναρτήσεων μας στα social media και λιγότερο των αποκρίσεων και της αποδοχής τους που χαρακτηρίζουν μια ομάδα επιρροής, μια ομάδα οπαδών.

Χμμμ, σύμφωνα με τον ορισμό που παραθέσαμε στην αρχή, το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό της επιρροής είναι "πόσο σημαντικά θεωρεί ο κόσμος αυτά που λες και κατά πόσο τα ενστερνίζεται αλλάζοντας πολλές φορές την προσωπική του άποψη" και όχι "πόσο συχνά λες αυτά που λες". Δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να θεωρούμε ότι κάποιος έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο σήμερα, μειωμένη την επόμενη εβδομάδα και υπερβολικά ανεβασμένη σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Θεωρούσα και θεωρώ πιο αντιπροσωπευτικό της επιρροής τον απλό δείκτη στο Twtrland που τιτλοφορείται Gets Retweeted every # Tweets. Απλά δυστυχώς ο δείκτης αυτός υπάρχει μονάχα για το Twitter!

Αλλαγές στον Υπολογισμό της Επιρροής

Στις 14 Αυγούστου 2012, το Klout ανακοίνωσε 3 σημαντικότατες αλλαγές στην αξιολόγησή της επιρροής.

  1. Τετραπλασίασε τις παραμέτρους που παρακολουθεί στον αλγόριθμο του, ανεβάζοντας τες πάνω από 400, όταν οι προηγούμενοι δείκτες του αλγόριθμού κυμαίνονταν κοντά στον αριθμό 100. Στις προσθήκες αναφέρονται σημαντικές πηγές όπως η Wikipedia και τα ξερά +K που λαμβάνεις ως πόντους αναγνώρισης από τους χρήστες του Klout. Το Klout πλέον παρακολουθεί την συνολική επιρροή και όχι μόνο την online επιρροή!
  2. Στο καινούριο του interface το Klout παρέχει πλέον χρονογραμμή των social interactions ώστε να μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί αναλυτικά ποιες κινήσεις του στον κοινωνικό ιστό έχουν απόκριση (και πόσο μεγάλη είναι αυτή) και ποιες όχι!
  3. Σημαντική προσθήκη στις λειτουργίες του καινούριου Klout είναι και η δυνατότητα να ρυθμίζει ο χρήστης τις θεματικές ενότητες στις οποίες επιθυμεί να αξιολογείται.

Αποτέλεσμα όσον αφορά τη λειτουργικότητα; Σίγουρα θετικό! Αλλά τι συμβαίνει με την αξιοπιστία όσον αφορά το σκορ αυτό καθεαυτό; Τα συμπεράσματα μιας εβδομάδας (και σε ένα δείγμα 100 περίπου λογαριασμών που έχω τεστάρει) λένε το εξής:

  • Το σκορ του καινούριου Klout δεν μεταβάλλεται πλέον εύκολα!
  • Προφίλ με σκορ στο Gets Retweeted every # Tweets του Twtrland μικρότερο από 1 (high influence), πράγμα που, όπως τόνισα, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό δείκτη της επιρροής, εκτινάχθηκαν πάνω από 10 μονάδες! Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής τρία:
    1. Barack Obama: Gets Retweeted every 0.01 Tweets. Το σκορ του εκτινάχθηκε στο ταβάνι του 99, από το προηγούμενο του σκορ που βρισκόταν στο 94. Μας αρέσει - δεν μας αρέσει, ο Obama επηρεάζει ένα τεράστιο ποσοστό του πλανήτη. Παράλληλα ο Justin Bieber αποχαιρέτησε την κορυφή του 100, πέφτοντας στο 91, τη στιγμή που το μόνο που κάνει στο Twitter είναι να συζητάει. Retweeted?
    2. Timothy Ferriss: Gets Retweeted every 0.2 Tweets. Η αλλαγή στον αλγόριθμο του Klout συνοδεύτηκε από αύξηση 12 μονάδων και ο Ferriss βρέθηκε στο 81.
    3. Techie Chan: Gets Retweeted every 0.51 Tweets. Ο δημοφιλής, για την διεισδυτική πολιτική ματιά του και τις εκλαϊκευμένες πολιτικές του αναλύσεις, ο άνθρωπος που τα άρθρα του ταξιδεύουν με ταχύτητα αστραπής στον κοινωνικό ιστό, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στον κοινωνικό ιστό, εκτινάχθηκε κατά 19 ολόκληρες μονάδες και έφτασε στο 46.

Συμπεράσματα

Σε έναν κόσμο όπου συμμετέχουμε πλέον ενεργά και διαμορφώνουμε τη διακινούμενη είδηση, είτε με την αναπαραγωγή της είτε με την προσωπική μας πινελιά, η μέτρηση της επιρροής μας στα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης.

Το καινούριο Klout, πέρα από την βελτίωση των λειτουργιών του και το εύχρηστο περιβάλλον του, δείχνει πλέον να βελτιώνεται σημαντικά και να μετράει πραγματική επιρροή! Δημιουργήστε τον δωρεάν λογαριασμό σας στο Klout σήμερα! Το μόνο που χρειάζεστε είναι να χρησιμοποιείτε είτε Facebook είτε Twitter και να συνδεθείτε με αυτά. Συνδέστε πάνω στο Klout και τους υπόλοιπους σας λογαριασμούς (Google Plus, LinkedIn, Blogger κλπ.). Θα σας βοηθήσει σημαντικά να αναγνωρίσετε τη θέση σας μέσα στον κοινωνικό ιστό, ώστε να την αξιολογείτε και να τη βελτιώνετε!

Εκτύπωση
450
blog comments powered by Disqus