X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Η λογική του Internet Marketing (μέσα από δύο διάσημα παραδείγματα)
Batcic / Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011 / Κατηγορίες: Στρατηγική, Αποτελεσματικότητα

Η λογική του Internet Marketing (μέσα από δύο διάσημα παραδείγματα)


Όταν αναφερόμαστε στη χρήση του διαδικτύου για την προσωπική προβολή των υπηρεσιών – προϊόντων μας και για την επίτευξη της πολυπόθητης αναγνωρισιμότητας, η πρώτη λέξη που (πρέπει να) μας έρχεται στο μυαλό είναι το περιεχόμενο. Χρήσιμο περιεχόμενο! Όλοι λίγο πολύ έχουν πλέον ακούσει ότι το περιεχόμενο στο διαδίκτυο είναι ο βασιλιάς και καθιερώνει τους ειδικούς στις συνειδήσεις μας με τη βοήθεια του Web 2.0, όπου δόθηκε πλέον η δυνατότητα να μοιράζεται εύκολα το περιεχόμενο, να σχολιάζεται, να ενσωματώνεται και να ψηφίζεται (π.χ. Facebook likes και Google pluses). Όπως όλα δείχνουν, το επερχόμενο Web 3.0 θα βασίζεται πλέον στην οργάνωση του υπάρχοντος περιεχομένου κατά τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει την ανασύνθεση και παραγωγή νέου περιεχομένου. Στις μέρες μας η αυτοπροβολή στο διαδίκτυο στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Εξειδικευμένη Γνώση και Οργανωμένη Παροχή Περιεχομένου.

Το διαδικτυακό παιχνίδι έχει ανοίξει σημαντικά και ο βασικός προβληματισμός όσων επιθυμούν να συμμετέχουν είναι τελικά ένας. Πως προβάλλει κάποιος την εξειδικευμένη γνώση; Σαν προϊόν ή σαν υπηρεσία; Ή για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, βασισμένοι σε κάποιες ελεγμένες και άκρως επιτυχημένες μεθόδους, θα πρέπει να λανσάρει κάποιος τον εαυτό του σαν ένα V-Service ή σαν ένα F-Product; Τι είναι αυτά; Λίγη υπομονή ακόμα!

Οπτική 1η – Ο Πελάτης

Το internet έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίον αναζητούμε απαντήσεις στα προβλήματα μας καθώς και τον τρόπο με τον οποίον αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Οι απαντήσεις είναι πάντα διαθέσιμες. Υπάρχει αναρίθμητο περιεχόμενο, πλήθος από tips και tricks, διαδικτυακοί οδηγοί, άρθρα, video και podcasts, παρουσιάσεις και ψηφιακά βιβλία. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σημαντικότερο. Σύνδεσμοι! Οι σύνδεσμοι είναι οι συστάσεις για όλα τα παραπάνω. Συνεπώς η δυναμική ανεύρεσης λύσεων στο διαδίκτυο είναι απεριόριστη, με την προϋπόθεση ότι έχουμε τη δυνατότητα να φιλτράρουμε σωστά το περιεχόμενο για να ξεχωρίζουμε τα διαμάντια από τη σαβούρα. Πως μπορεί λοιπόν ο δυνητικός πελάτης να αποφασίσει τι είναι καλό και τι όχι στις αναζητήσεις του στο internet; Δύο είναι οι γενικές κατευθύνσεις:

Γίνε εξπέρ στις αναζητήσεις!

Ο πελάτης, προκειμένου να επιτυγχάνει τα καλύτερα γι αυτόν αποτελέσματα, πρέπει να μάθει να αναζητά σωστά. Πρέπει να γνωρίζει τους διάφορους τύπους αναζήτησης όπως τις τυπικές μηχανές αναζήτησης (κατάταξη αποτελεσμάτων βάσει σημαντικότητας), αναζήτηση πραγματικού χρόνου, αναζήτηση στα online αγαπημένα άλλων (αυτού του είδους οι αναζητήσεις φανερώνουν πολλές φορές και τους ειδικούς πάνω σε κάποιον τομέα), προσωποποιημένα αποτελέσματα βάσει των προτιμήσεων του κλπ.

Ακολούθησε τις συμβουλές του ειδικού στον τομέα της επιθυμίας σου!

Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι έχεις ήδη ψάξει και εντοπίσει τον ειδικό.

Οπτική 2η – Ο Ειδικός

Εφόσον οι πελάτες καθορίζουν τη ζήτηση, ο ειδικός πρέπει να βρίσκεται στην άκρη των αναζητήσεων τους αλλά και να μπορεί να πείσει όσον αφορά την τεχνογνωσία του. Πρέπει να χρησιμοποιεί το Twitter, πρέπει να συμμετέχει σε συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στα blogs και τα forums και πρέπει να παράγει και να αναπαράγει φρέσκο και χρήσιμο περιεχόμενο σε κάποιον δικό του χώρο. Περιεχόμενο ικανό να τον φέρει στα αγαπημένα των επισκεπτών του. Το μόνο βέβαιο; Ο ειδικός χρειάζεται δικό του blog, το οποίο είναι ο στάνταρ μηχανισμός έκδοσης περιεχομένου στο internet.

V-Service

Gary Vee's Twitter Stats

V is for Vaynerchuk. Ποιος είναι ο Vaynerchuk; Είναι ο τύπος που βρίσκεται παντού στο διαδίκτυο και προσπαθεί να απαντήσει σε όλους. Ο Gary Vaynerchuk (ή Gary Vee) είναι εξπέρ στα της οινογνωσίας και του internet marketing. Είναι αναγνωρισμένος video blogger, συγγραφέας και ομιλητής σε διαλέξεις και η μέθοδος που προτείνει στον κόσμο για μια επιτυχημένη διαδικτυακή πορεία είναι σαφέστατα αυτή της υπηρεσίας. Ο Vaynerchuk πλασάρει τον εαυτό του ως υπηρεσία. Θα απαντήσει σχεδόν πάντοτε σε κάθε email, σχόλιο ή tweet που θα λάβει και φαίνεται να παίζει το διαδικτυακό παιχνίδι σε ρυθμούς 24/7. Τα μυστικά της επιτυχίας του σύμφωνά με τον ίδιο είναι δύο. Πάθος γι αυτό που κάνει και Ενδιαφέρον. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και πρέπει να είσαι διατεθειμένος να βοηθήσεις τους πάντες.

Με τα Mάτια του Gary

Ο Gary Vaynerchuk είναι αναμφισβήτητα επιτυχημένος διαδικτυακά. Ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά του στο Twitter.

Followers: 906717
Gets Retweeted Every (# Tweets): 4.6
Link Percent in Tweets: 3.5%

Τι να λέμε τώρα! Όταν κάποιος πλησιάζει το ένα εκατομμύριο followers, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτά που γράφει, αν μη τι άλλο, έχουν τρελά impressions. Αλλά γενικότερα δύο είναι τα νούμερα που ενδιαφέρουν όσον αφορά το διαδικτυακό marketing. Εμφανίσεις και κλικ (impressions and clicks)! Ας δούμε τι γίνεται με τα κλικ. Τα κλικ προϋποθέτουν γενικότερα ότι υπάρχει κάποιος σύνδεσμος και από τα στατιστικά του Vaynerchuck γίνεται φανερό ότι δεν συνηθίζει να ποστάρει συνδέσμους, αφού μόλις ένα 2,9% των μηνυμάτων του στο Twitter περιέχει έναν σύνδεσμο. Από την άλλη, 88,8% των tweets του είναι απαντήσεις. Ο Gary συμμετέχει στις κουβέντες στα κοινωνικά δίκτυα και είναι από τους πρωτοπόρους που τα χρησιμοποίησαν επαγγελματικά.

Με τα Mάτια των Oπαδών

Τι έχει να κερδίσει κάποιος ο οποίος ακολουθεί διαδικτυακά τον Gary Vaynerchuk; Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για αρχή. Επίσης συμμετοχή σε τεράστιες ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα στις οποίες θα έχει την ευκαιρία να περάσει καλά. Αν έχετε οποιοδήποτε ενδιαφέρον σχετικά με το κρασί ή την λειτουργία των social media, τότε ο Gary Vaynerchuk είναι ο άνθρωπος σας.

Συμπέρασμα

Ο Gary Vaynerchuk έχει ένα άκρως επιτυχημένο παρελθόν στο διαδίκτυο ως video blogger αλλά και συγγραφέας και πλασάρει τον εαυτό του ως μια διαδικτυακή υπηρεσία. Αγαπάει υπερβολικά αυτό που κάνει και σε ότι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, βρίσκεται παντού (από το Twitter μέχρι το Star.Me) και πάντα. Είναι τελικά δυνατόν να μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε κάθε έναν από τους 900000 που τον ακολουθούν στο Twitter; Κατά την προσωπική μου άποψη η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ. Η λογική, που θέλει τον ειδικό να προσπαθεί να απαντήσει σε όλους, στηρίζεται στην παροχή απλών πληροφοριών στον κόσμο με απώτερο σκοπό την καθιέρωση αυτού του ειδικού στη συνείδηση του κόσμου. Μεγαλώνοντας τη βάση των οπαδών σου, πετυχαίνεις τελικά να μεγαλώνεις και τον αριθμό των πελατών σου αφού, αν και οι τελευταίοι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, δεν παύουν να είναι ένα σημαντικά μεγάλο νούμερο σε απόλυτα μεγέθη. Η ίδια ακριβώς λογική κρύβεται και πίσω από τα δύο βιβλία του Gary Vaynerchuk (Crush It και The Thank You Economy). Το Crush It π.χ. στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του λειτουργεί ως ένας οδηγός έμπνευσης και τόνωσης του ηθικού ενώ το ανεκτίμητο κομμάτι με αναλυτικές συμβουλές σχετικά με το πώς να στήσεις τη διαδικτυακή σου επιχείρηση περιέχεται σε μόλις ένα από τα δώδεκα κεφάλαια του βιβλίου (Make The World Listen). Το βιβλίο πραγματικά θα άξιζε να το αγοράσει κανείς ακόμη και γι αυτό το ένα κεφάλαιο. Και εδώ μπορούμε απλά να τονίσουμε ότι η συνιστώμενη μέθοδος του Vaynerchuk στο ζήτημα του internet marketing είναι η προσέγγιση δια της ποσότητας.

The V-Service VS the F-Product

F-Product

Tim Ferriss' Twitter Stats

F is for Ferriss. Ο Timothy Ferriss είναι ένας παγκόσμιας εμβέλειας συγγραφέας ο οποίος (μέχρι στιγμής) έχει γράψει δύο βιβλία σε δύο εντελώς ξένους μεταξύ τους τομείς. Το The 4 Hour Workweek είναι ο απόλυτος οδηγός του marketing, της διαχείρισης χρόνου και της οικονομικής ανεξαρτησίας ενώ το The 4 Hour Body περιγράφεται ως ένας ασυνήθιστος οδηγός για ταχύτατη απώλεια βάρους, εκπληκτικό σεξ και επιδόσεις υπερανθρώπου. Και τα δύο αυτά βιβλία κατάφεραν να φτάσουν στο top 100 του Amazon και να παραμείνουν εκεί για πάρα πολύ καιρό. Πως μπορεί όμως κάποιος να είναι τελικά εξπέρ και στο marketing αλλά και στην απώλεια βάρους;

Με τα μάτια του Timothy

Ας γνωρίσουμε τον Timothy Ferriss. Είναι άραγε το ίδιο επιτυχημένος διαδικτυακά; Επιστροφή στην Twtrland.

Followers: 292340
Gets Retweeted Every (# Tweets): 0.6
Link Percent in Tweets: 70,4%

Σχεδόν 300000 followers! Σίγουρα μικρότερος αριθμός από τον αντίστοιχο του Vaynerchuk αλλά και πάλι τεράστιος αριθμός εμφανίσεων (impressions). Όταν όμως συζητάμε για τα αντίστοιχα κλικ, εκεί πραγματικά ο Ferriss είναι ο βασιλιάς. Τα μηνύματά του στο Twitter προωθούνται πριν καλά καλά τα ποστάρει και το 70% από αυτά περιέχει τουλάχιστον έναν σύνδεσμο. Ο σύνδεσμος αυτός μπορεί να στέλνει τον follower του στο προσωπικό του blog ή και σε οποιοδήποτε άλλο affiliate site. Το The 4 Body προωθήθηκε κατά κύριο λόγο μέσα από το blog του με ενδεικτικό περιεχόμενο του βιβλίου κατά διαστήματα. Βάσει των εντυπωσιακότατων αποτελεσμάτων του, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι η στρατηγική του και το συνολικότερο marketing του ήταν άκρως επιτυχημένα.

Με τα Mάτια των Oπαδών

Για ποιον λόγο θα επέλεγε κανένας να παρακολουθεί διαδικτυακά τον Tim Ferriss και για ποιον λόγο θα έκανε κλικ στους συνδέσμους που παραθέτει; Εδώ αρχίζουν τα εύκολα. Επειδή πολύ απλά, ακόμα και η παραμικρή παραπομπή του Ferriss είναι ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών. Ποιοτικότατο περιεχόμενο και ολοκληρωμένες λύσεις σε προβλήματα που όλοι θα συναντήσουμε μπροστά μας. Το The 4 Hour Workweek είναι ένας αναλυτικότατος οδηγός για μια σειρά από ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην οικονομική ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής. Προγραμματισμός, αυτοματοποιημένα μοντέλα εισροής χρημάτων, διαχείριση χρόνου, outsourcing και ταξίδια. Κάθε κεφάλαιο περιέχει έναν τεράστιο όγκο συνδέσμων σχετικών με το υπό εξέταση αντικείμενο και το βιβλίο συνοδεύεται με το αντίστοιχο blog στο οποίο παρατίθενται συνεχώς μελέτες εφαρμογής αλλά και ανανεωμένη πληροφορία. Το The 4 Hour Body από την άλλη μεριά είναι ένας αναλυτικότατος οδηγός εξάσκησης και διατροφής ο οποίος μπόρεσε να παραμείνει στο top 100 του Amazon για σχεδόν έναν χρόνο. Αν και τα βιβλία του είναι πληρέστατοι οδηγοί, οι αναγνώστες του έχουν να κερδίσουν ακόμα περισσότερα παρακολουθώντας τα feeds του (RSS ή Twitter), από τις καινούριες τεχνικές πάνω στο speed reading μέχρι τη στρατηγική και το marketing πίσω από το επίσημο βίντεο προώθησης του βιβλίου του.

Σας αρέσει το περιεχόμενο του Tim Ferriss; Θέλετε να βρείτε και άλλα εξίσου αξιόλογα άτομα τα οποία να αποτελούν εξαιρετικές πηγές πληροφόρησης; Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα άτομα που ακολουθεί στο Twitter ο ίδιος ο Ferriss. Προς το παρόν ακολουθεί μόλις 331 άτομα πράγμα που κάνει ιδιαίτερα εύκολη την ανεύρεση των ειδικών.

Θέλετε να συμμετέχετε στην διαδικτυακή κουβέντα με τον Timothy Ferriss. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση! Η φιλοσοφία του Ferriss βασίζετε σε τρεις διακριτούς στόχους. Ελαχιστοποίηση του support, μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων ποιότητα ζωής εκτός της δουλειάς. Οπότε, την ίδια ώρα που τα προϊόντα του Ferriss κρατούν τους πελάτες και τους οπαδούς του ευτυχισμένους, ο ίδιος απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο του ασχολούμενος με τα ενδιαφέροντα του.

Συμπέρασμα

Το μοντέλο marketing που ακολουθεί ο Timothy Ferriss είναι βασισμένο αποκλειστικά σε χρήσιμο και υψηλότατο ποιοτικά περιεχόμενο. Ο Ferriss είναι ο καλύτερος broker πληροφορίας και πλασάρει τον εαυτό του μέσα από εξαιρετικά χρήσιμα ψηφιακά προϊόντα. Παρέχει όλη του την υποστήριξη σε αυτά τα προϊόντα τα οποία εξελίσσονται σε δεξαμενές χρήσιμης πληροφορίας και τεχνολογιών αιχμής. Όλα του τα προϊόντα κουβαλάνε πολλούς συνδέσμους. Όταν με είχε ρωτήσει παλιότερα ένας φίλος αν το The 4 Hour Workweek άξιζε για να το αγοράσει, του είχα απαντήσει ότι το βιβλίο αξίζει τα λεφτά του ακόμα και αν δεν το διαβάσει αλλά χρησιμοποιήσει μόνο τους συνδέμσους. Τούτων λεχθέντων, είναι δυνατό για ένα προϊόν, όπως ένα βιβλίο ή ένα blog, να αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες από 300000 followers και πολλαπλάσιους εξωδιαδικτυακούς οπαδούς; Φυσικά και είναι! Ένα καλό ψηφιακό προϊόν δεν έχει ποτέ όρια. Και η λογική στην οποία βασίζεται μια τέτοια θεώρηση είναι η προσέγγιση δια της ποιότητας.

Η Επιστημονική Οπτική

Κλείνω το παρόν άρθρο με μερικούς αριθμούς. Οι ιδέες μπορεί να είναι καλές ή κακές! Οι αριθμοί όμως έχουν την κακιά συνήθεια να λένε πάντοτε την αλήθεια. Για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει ποιες πρακτικές "περπατάνε" στα social media και ποιες όχι, έχω να προτείνω το βιβλίο Zarrella's Hierarchy of Contagiousness: he Science, Design, and Engineering of Contagious Ideas. Για τους σκοπούς του άρθρου θα παραθέσω δύο πολύ ενδιαφέροντα γραφήματα από το εξαιρετικό (και πάμφθηνο) βιβλίο του Dan Zarrella.

Highly Followed Accounts Twitter, Links - Followers Correlation

Dan Zarrella: Engaging in the Conversation is the biggest myth on social media while Publishing Great Content is the standard value!

Ποια οδό πρέπει να ακολουθήσει κάποιος στο Internet Marketing;

Ποια είναι η προτίμηση σας; Να είσαστε παραγωγικοί ή αποτελεσματικοί; Θα προτιμούσατε να υποστηρίζετε τους πάντες (πράγμα μη εφικτό πάντοτε) ή ένα εξαιρετικό προϊόν που θα υποστηρίζει τους πάντες. Προσωπικά, προτιμώ το δεύτερο…


Recommended Books:

Εκτύπωση
1255
blog comments powered by Disqus