X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Batcic / Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 / Κατηγορίες: Digital Marketing, Στρατηγική

Να Αναγράφω Τιμές Στην Ιστοσελίδα Μου; (Show me the Money)


Όλα καλά, αλλά ας φτάσουμε και στο οικονομικό!

Μεγάλη συζήτηση η συγκεκριμένη! Πρέπει να δείχνω τιμές από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μου στην ιστοσελίδα μου; Χααα, αν και μεγάλη η συζήτηση ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να έχει αποφασίσει. Οι τιμές απουσιάζουν παντού εκτός από τα καταδικασμένα στην επίδειξη τιμών e-shop.

Η αιτιολόγηση της απόκρυψης των τιμών κυμαίνεται στις 4 (+ 1) πολυφορεμένες απαντήσεις οι οποίες, με σειρά σοβαρότητας είναι οι εξής:

  1. Οι τιμές μας δεν είναι σταθερές καθώς οι υπηρεσίες μας είναι αυστηρά προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.
  2. Θέλουμε να κρατήσουμε τις τιμές μας κρυφές από τον ανταγωνισμό.
  3. Δεν συνηθίζεται στο χώρο μας να δείχνουμε τις τιμές μας.
  4. Δεν παίζει να αναρτήσουμε τιμές στο site μας.
  5. (Σσσσσσς... Δεν μπορούμε να δείξουμε τιμές επειδή δουλεύουμε με μαύρα).

Εεε λοιπόν, με εξαίρεση την απάντηση νούμερο 1, οι υπόλοιπες απαντήσεις όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά θα μπούμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε γιατί η ακριβώς αντίστροφη πρακτική, αυτή της επίδειξης των τιμών φάτσα φόρα, μπορεί να σας φέρει μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Image

Everything popular is wrong!

Το γνωστό γνωμικό του Oscar Wilde έρχεται να ισοπεδώσει τις δημοφιλείς πρακτικές. Το κάνουν όλοι; Ήρθε η ώρα να κάνεις το αντίθετο! Θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι ο συγκεκριμένος κανόνας είναι ένας τυφλοσύρτης ο οποίος μας δίνει (σχεδόν) πάντοτε το σωστό σημείο εκκίνησης.

Θέλεις να παρακάμψεις την γραμματέα και να μιλήσεις απευθείας με το αφεντικό! Τι κάνουν όλοι; Τηλεφωνούν 9:00 – 17:00. Τηλεφώνησε λοιπόν στις 17:45 (δώσε και ένα μισάωρο στην γραμματέα να σου αδειάσει τη γωνιά).

Πότε κάνει ο κόσμος διακοπές; 10 Ιουλίου – 20 Αυγούστου; Πήγαινε διακοπές τον Ιούνιο ή (αν μπορείς) τον Σεπτέμβριο. Μισές (και παρακάτω) τιμές, διπλή εξυπηρέτηση.

Τι κάνουν οι άνδρες σήμερα Τετάρτη βράδυ; Βλέπουν Champions League; Βγες για ποτό! Ο ανταγωνισμός είναι δραματικά μειωμένος. (Ακούω ήδη πολλούς άνδρες να βρυχώνται)

Αν αδυνατείτε να αναγνωρίσετε τη σοφία πίσω από το συγκεκριμένο γνωμικό, παρακαλώ συνεχίστε παρακάτω...

Παρθένα εδάφη στο SEO

Εικόνα 1

Εικόνα 1

Άμεση εφαρμογή του γνωμικού του Oscar Wilde αποτελούν οι τρύπες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στην βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης, το γνωστό και μη εξαιρετέο SEO. Ακριβώς επειδή κανένας δεν αναγράφει τιμές στην ιστοσελίδα του, αναγράφοντας τιμές στην δική μας μπορούμε σχετικά εύκολα να υποσκελίσουμε τον ανταγωνισμό και να φτάσουμε στην πολυπόθητη πρώτη σελίδα του Google.

Ας το δούμε με το παράδειγμα της εικόνας 1. Έχουμε ένα λεκτικό αναζήτησης, για το οποίο πραγματοποιούνται 6600 αναζητήσεις μηνιαίως (για ευνόητους λόγους θα αποκρύψω το συγκεκριμένο λεκτικό, ή ακόμα καλύτερα θα το ονομάσω φλούγκσταγκ). Προσθέτοντας στο τέλος του λεκτικού τη λέξη τιμές, φτάνουμε στις 1600 αναζητήσεις μηνιαίως και προσθέτοντας και τον αντίστοιχο όρο για local SEO, τον όρο Θεσσαλονίκη, φτάνουμε στον αριθμό 210. Ο σκεπτικός αναγνώστης θα ρωτήσει:

- Ίσα ρε μεγάλε οι 6600 αναζητήσεις τον μήνα και ίσα οι 210;

Αρχικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι ένα λεκτικό που περιέχει τη λέξη "τιμές" είναι σαφώς πιο στοχευμένο απέναντι σε πελάτες. Φλούγκσταγκ μπορεί να ψάχνουν πολλοί (πως και δεν), από αυτούς που θέλουν να διαβάσουν πως κατασκευάζεται έως αυτούς που επιθυμούν να φτιάξουν μια χιουμοριστική φωτοσοπιά του πρωθυπουργού με φλούγκσταγκ. Φλούγκσταγκ τιμές πάντως ψάχνουν αυτοί που θέλουν να αγοράσουν φλούγκσταγκ. Στη συνέχεια και χωρίς να σας μπλέξω με πιο σύνθετους δείκτες, θα σας δώσω τις αντίστοιχες τιμές των λεκτικών για μια αναζήτηση allintitle στο Google, η οποία είναι μια πρώτη ένδειξη του αριθμού των αντίστοιχων σελίδων οι οποίες έχουν κάνει βελτιστοποίηση για τα συγκεκριμένα λεκτικά. Έχουμε λοιπόν:

  • "φλουγκσταγκ", μηνιαίες αναζητήσεις: 6600, βελτιστοποιημένες σελίδες: 8630
  • "φλουγκσταγκ τιμες", μηνιαίες αναζητήσεις: 1600, βελτιστοποιημένες σελίδες: 50
  • "φλουγκσταγκ τιμες Θεσσαλονικη", μηνιαίες αναζητήσεις: 210, βελτιστοποιημένες σελίδες: 10

Συμπέρασμα 1ο

Αν ασχοληθούμε στρατηγικά με το τελευταίο λεκτικό αναζήτησης, η πρώτη σελίδα, δηλαδή τα πρώτα 10 αποτελέσματα είναι ένας πολύ εφικτός στόχος.

Συμπέρασμα 2ο

Ας θεωρήσουμε τελείως απλοϊκά ότι κάθε στοιχειωδώς βελτιστοποιημένη σελίδα θα πάρει μερίδιο από την πίτα των αναζητήσεων (που δεν είναι φυσικά έτσι). Οπότε διαιρώντας με τις μηνιαίες αναζητήσεις με τον αριθμό των βελτιστοποιημένων σελίδων βλέπουμε ότι:

  • Το "φλουγκσταγκ" έχει μερίδιο στην πίτα 0,8 αναζητήσεις / μήνα
  • Το "φλουγκσταγκ τιμες" έχει μερίδιο στην πίτα 32 αναζητήσεις / μήνα
  • Το "φλουγκσταγκ τιμες Θεσσαλονικη" έχει μερίδιο στην πίτα 21 αναζητήσεις / μήνα

Συμπέρασμα 3ο

Αν δεν πουλάτε φλούγκσταγκ αλλά π.χ. υπηρεσίες SEO, γίνεται κατανοητό ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παρουσιάσετε τιμές. Αφού άλλη δουλειά και στρατηγική θα έχει μια απόπειρα βελτιστοποίησης εκεί όπου υπάρχουν 100 αναζητήσεις / μήνα και απείρως περισσότερη δουλειά εκεί όπου ο ανταγωνισμός δείχνει 10000 αναζητήσεις / μήνα.
Τέλος δεν θα ασχοληθώ καν με τον οποιονδήποτε θα έχει βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα του για "φλουγκσταγκ τιμες" και δεν θα αναγράφει τιμές. Απλά καίει το χαρτί του.

Μπες πρώτος στην έρευνα αγοράς!

Ο κόσμος ούτως ή άλλως αυτό κάνει, ερευνά. Όταν ενδιαφέρεται να αγοράσει, θα φάει αρκετές ώρες ψάχνοντας στο Google και καταγράφοντας τιμές, όταν θα τις βρει και άμα θα τις βρει σε κάποιο φόρουμ. Μιας και η έρευνα αυτή σχεδόν ποτέ δεν σταματάει στη μία τιμή, αλλά συνεχίζεται έως ότου να εμφανιστεί ξεκάθαρα κάποιο εύρος τιμών στο οποίο κινείται το προϊόν ή η υπηρεσία, η καλύτερη πρακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η εξής:

Προσφέρουμε εξ’ αρχής όχι μόνο μία τιμή, αλλά το συνολικό εύρος τιμών! Δείχνουμε τις τρεις μαγικές τιμές.

Αν η ιστοσελίδα σας είναι σχετική με προϊόντα, ομαδοποιείστε τα σε οικονομικά, βέλτιστη σχέση ποιότητας προς τιμή και ακριβά. Αν από την άλλη η ιστοσελίδα σας σχετίζεται με υπηρεσίες, ακολουθήστε την πεπατημένη στην ονομασία, Basic, Premium, Ultimate – Gold κλπ.

Συμπληρώστε τον τιμοκατάλογο σας έχοντας σε ευδιάκριτο σημείο τα εξής τρία (και με τη συγκεκριμένη σειρά):

  1. Οφέλη (benefits)
  2. Χαρακτηριστικά (features)
  3. Είπαν για μας (testimonials)

Δεν υπάρχει πελάτης που δεν θα λατρέψει την ιστοσελίδα που θα του ολοκληρώσει μονομιάς την έρευνα αγοράς.

Έλα σε επαφή μόνο με τους πιθανούς πελάτες σου.

Έχετε ποτέ σπαταλήσει ένα ολόκληρο ραντεβού με υποψήφιο πελάτη, όπου του εξηγείτε με κάθε λεπτομέρεια για ποιον λόγο θα πρέπει να αγοράσει από εσάς, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε στο τέλος ότι το μπάτζετ που είχε κατά νου ήταν πολύ μακριά από τις τιμές στις οποίες κυμαίνεστε; Λαμπρά! Αυτό λοιπόν το ραντεβού καταγράφεται ως χαμένος χρόνος. Και ως γνωστόν, μπορούμε πάντοτε να αυξήσουμε το εισόδημά μας αλλά δεν μπορούμε ποτέ να αυξήσουμε το χρόνο μας.

Το κλασικό ζητούμενο σε μια ιστοσελίδα η οποία δεν πουλάει online, είναι ο αριθμός των επισκεπτών στην σελίδα της επικοινωνίας. Το ερώτημα είναι τι είδους επικοινωνία θέλουμε. Θέλουμε πολλά τηλεφωνήματα; Ή θέλουμε λιγότερα τηλεφωνήματα αλλά ανθρώπων έτοιμων να αγοράσουν; Η απάντηση είναι προφανής.

Ας κλείσουμε με λίγο από Jerry Maguire...

Εκτύπωση
463
Ετικέτες:SEO τιμές
blog comments powered by Disqus