X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Google Instant! Αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και ακριβαίνοντας τη διαφήμιση...
Batcic / Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010 / Κατηγορίες: Digital Marketing

Google Instant! Αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και ακριβαίνοντας τη διαφήμιση...


UPDATE
Εϊμαστε στο 2017 και το Google Instant δεν υφίσταται πια. Google has dropped Google Instant Search

Ο Mark Joyner στο εξαιρετικό του βιβλίο The Irresistible Offer: How to Sell Your Product or Service in 3 Seconds or Less υποστηρίζει ότι, διαγωνιζόμενοι μέσα στον καταιγισμό πληροφοριών της εποχής, έχουμε στη διάθεση μας 3 δευτερόλεπτα για να πουλήσουμε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας στους πιθανούς πελάτες. Και ξαφινκά, κάπου εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2010, η αυτοκρατορία των αναζητήσεων και της επισκεψιμότητας που ακούει στο όνομα Google, βάλθηκε να στήσει το συνολικό παιχνίδι σε νέα βάση, ασπαζόμενο πλήρως τον ισχυρισμό του Joyner. Google Instant λοιπόν και τα αποτελέσματα πλέον εμφανίζονται άμεσα κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης!!! Χρειάζεται μήπως κάποια αναθεώρηση όσον αφορά τη στρατηγική των επιχειρήσεων αναφορικά με τη διαδικτυακή τους παρουσία στις αναζητήσεις;;;

Π.GI.

Ή αλλιώς προ Google Instant, τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των αναζητήσεων στο Google είναι τα εξής (πηγή: iProspect):

  • Το 68% των περιηγητών σταματάει στην πρώτη σελίδα.
  • Το 92% των περιηγητών δεν προχωράν ποτέ πέρα από την τρίτη σελίδα.

Search Pages Reached

Γενικά λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ταχύτητας των αναζητήσεων, αν ο διαδικτυακός περιηγητής δεν βρει αυτό που ψάχνει στην πρώτη σελίδα, προτιμάει να αλλάξει τις λέξεις της αναζήτησης του.

Μ.GI.

  • Το Enter δεν είναι πλέον απαραίτητο.
  • Το Google Instant εξοικονομεί 2 – 5 δευτερόλεπτα ανά αναζήτηση.
  • Κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης - αναζήτησης εναλλάσσονται πολλαπλά αποτελέσματα.
  • Το Google Instant ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΤΗΚΕ από αλλαγές στους αλγόριθμους αναζήτησης.
  • Το Google Instant δεν εμπλέκεται πλέον μόνο στην απάντηση, αλλά προτρέπει και στην ερώτηση!!!
  • Τα λεκτικά με μεγάλο όγκο αναζητήσεων αυτοπροωθούνται αφού προτείνονται από το ίδιο το Google κατά την πληκτρολόγηση της αναζήτησης.
  • Το dropdown του Google Instant με τις συνιστώμενες αναζητήσεις τρώει σημαντικό χώρο, ωθώντας τα αποτελέσματα της αναζήτησης προς τα κάτω, χαμηλότερα από την τσάκιση (fold) της σελίδας..

Λόγω της μεγαλύτερης και ταχύτερης αναζήτησης, η ανάγκη για εμφάνιση στην πρώτη σελίδα του Google γίνεται επιτακτικότερη.

Μικρά και Μεγάλα Λεκτικά Σύνολα

Τα μικρά λεκτικά (1 ή 2 λέξεις) πλεονεκτούν εμφανώς αφού είναι τα πρώτα που εμφανίζονται κατά την αναζήτηση. Τα μεγάλα λεκτικά (> 3 λέξεις) δεν θα είναι τα πρώτα που θα βλέπει ο περιηγητής. Ο ενδιαφερόμενος καθοδηγείται πλέον καλύτερα ως προς τις αναγκαίες τροποποιήσεις για την αναζήτηση του και φτάνει πιο εύκολα στα κατάλληλα μεγάλα λεκτικά σύνολα. Το Google αναλαμβάνει πλέον επίσημα να κάνει τους χρήστες experts της αναζήτησης!

Αναμένεται γενικά ελαφρά μείωση του μηνιαίου όγκου αναζητήσεων για τα μεγάλα λεκτικά, αλλά αυτά θα συνιστούν πλέον αγωγούς για στοχοποιημένο κοινό, δηλαδή πελάτες.

Συνιστώμενες Δράσεις

Εδώ έρχεται το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι! Οι αλλαγές στην αναζήτηση του Google επιβάλλουν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής των επιχειρήσεων όσον αφορά τη θέση που αυτές κυνηγούν. Ποιες είναι αυτές; Η εκτίμηση μου λέει τα εξής:

Άμεσα (δηλαδή τώρα)

Όποιος θέλει κομμάτι από την πίτα της αναζήτησης, πρέπει να μπορεί να τραβάει την προσοχή του διαδικτυακού περιηγητή μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Πως λοιπόν θα τραβήξουμε την προσοχή του; Ο τίτλος και το meta description σε κάθε σελίδα θα πρέπει να δίνουν με σαφήνεια το περιεχόμενο της σελίδας και, όποτε αυτό είναι δυνατό, να ξεκαθαρίζουν και το ROI (Return on Investement) του πιθανού επισκέπτη - πελάτη.

(Google) Instant ROI Offer

Μακροπρόθεσμα (ευνοείται το σωστό SEO, ακριβαίνει η διαφήμιση)

  1. Όποιος θέλει να επενδύσει σωστά σε βελτιστοποίηση του site του για τις μηχανές αναζήτησης, είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να αρχίσει να κυνηγάει και μικρότερα και πιο γενικευμένα λεκτικά, αφού αυτά θα αυξήσουν κατά πολύ τις εμφανίσεις τους με τη συνδρομή του ίδιου του Google.
  2. Οι θέσεις στην αναζήτηση που πρέπει να κυνηγάμε πλέον γίνονται αρκετά υψηλές και είναι αυτές μεταξύ 1 και 5. Αυτό είναι συνδυασμός της μικρής οθόνης που χρησιμοποιούν πλέον πολλοί στα netbooks τους, και της απώθησης κάτω της τσάκισης (fold) της σελίδας των αποτελεσμάτων αναζήτησης από τη λίστα του Google με τις προτάσεις του.
  3. Τα μεγάλα και πιο εξειδικευμένα λεκτικά γίνονται πλέον χρυσός αφού θα αποτελούν αποτελέσματα, όχι μόνο συνειδητού καλού ψαξίματος αλλά και καλής καθοδήγησης από το ίδιο το Google. Με απλά λόγια στα μεγάλα και εξειδικευμένα λεκτικά θα καταλήγουν, σε τεράστιο ποσοστό, οι πιθανοί πελάτες!!!
  4. Η διαφήμιση στο Google αναμένεται να ακριβύνει αφού οι σημαντικές λέξεις κλειδιά θα προμοτάρονται επιπλέον από την ίδια τη μηχανή αναζήτησης! Συνεπώς οι λέξεις κλειδιά στις οποίες επενδύουμε θα πρέπει να επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή αν δεν θέλουμε να πληρώνουμε τεράστια ποσά για το τίποτε.

Από τα 1 – 4 συνάγεται ότι: η έρευνα για κατάλληλες λέξεις κλειδιά γίνεται σημαντικότερη από ποτέ!

Εκτύπωση
648
blog comments powered by Disqus