X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Πως να μη Διώχνετε τον Πελάτη Σας από τις Σελίδες Υποδοχής
Batcic / Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 / Κατηγορίες: Digital Marketing

Πως να μη Διώχνετε τον Πελάτη Σας από τις Σελίδες Υποδοχής


Δέχεσαι επισκέψεις στο σπίτι σου; Αν ναι, τότε φαντάζομαι ότι μπαίνεις στοιχειωδώς στη διαδικασία να το προετοιμάσεις ανάλογα. Δεν μιλάω φυσικά για τον πανικό που θα προκαλέσουν οι περισσότερες γυναίκες στο άκουσμα της επικείμενης θεομηνίας μιας επίσκεψης:

- Να ξεσκονίσω κάτω από το σεμεδάκι, να μετακινήσω τον καναπέ για να σκουπίσω από κάτω, να πλύνω το μπαλκόνι, να τρίψω τους νεροχύτες με Viakal, να πάρουμε πτιφουράκια αλλά όχι από εδώ στη γειτονιά, να πας στον Μίλτο και να πάρεις 10 με ινδοκάρυδο, 10 με σοκολάτα και επικάλυψη τρούφα και 10 με μαρμελάδα, να πάρουμε κοκα-κόλες αλλά φέρε και 2-3 διαφορετικούς χυμούς για τον Μάκη που κάνει διατροφή, να βάλω το καινούριο το ριχτάρι και οπωσδήποτε να... Αααααα! Τι γυρεύει το cd σου πάνω στη βιβλιοθήκη; Μπροστά από τα βιβλία;;; Γιατί πρέπει να τα αφήνεις όλα όπου να ‘ναι;

LOL! Προφανώς δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Αν όμως μιλήσουμε για την περίπτωση εκείνη όπου π.χ. περιμένουμε καλεσμένους για να δούμε τον αγώνα μπάσκετ της εθνικής στις 18:45, σίγουρα θα φροντίσουμε να διαμορφώσουμε τον χώρο με τέτοιον τρόπο ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες όλο εκείνο το άνετο περιβάλλον που θα διευκολύνει την εστίαση της προσοχής στον αγώνα. Ας μαζέψουμε ότι έχουμε παραπεταμένο στο σαλόνι μας, ας φροντίσουμε ώστε οι καναπέδες και οι καρέκλες να κοιτάνε προς την τηλεόραση και το πλέον σημαντικό, ας γυρίσουμε στις 18:45 την τηλεόραση στο κανάλι που δείχνει τον αγώνα! Δεν θα ήθελες να αντιμετωπίσεις τον νεοέλληνα οπαδό που ήρθε να παρακολουθήσει την κρίσιμη αναμέτρηση της εθνικής, και τελικά του σέρβιρες μια τούρκικη σαπουνόπερα. Έστω και 2 μόνο λεπτά! "Καλά, πλάκα μας κάνεις τώρα; Γύρνα το στο μπάσκετ, μη τρελαθώ τώρα..." θα σου απαντήσει νευριασμένος, αν και τυγχάνει και από γνωστός έως φίλος!

Αθέτηση Υπόσχεσης;

Landing Pages. Τις έχετε ακουστά; Σίγουρα! Έχετε ασχοληθεί όμως σοβαρά με τη δημιουργία και τη βελτιστοποίησή τους; Πιθανότατα όχι. Τα landing pages, ή αλλιώς οι σελίδες υποδοχής είναι μακράν τα πιο παρατημένα στοιχεία μιας ιστοσελίδας, αν και η σημαντικότητά τους είναι τεράστια. Τόσο σε επίπεδο SEO όσο και σε επίπεδο αξιοποίησης του επισκέπτη. Και αυτό επειδή ακριβώς βοηθούν τον επισκέπτη να εστιάσει σε ένα και μόνο σε ένα, αποκλειστικά σε ένα, πράγμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο site μας. Τον λόγο για τον οποίον έφτασε εκεί εξ’ αρχής. Και ο λόγος δεν ήταν άλλος από μία υπόσχεση!

Ο επισκέπτης αυτός έφτασε εδώ που έφτασε επειδή:

  • Διάβασε έναν τίτλο σε κάποιο feed που του τράβηξε το ενδιαφέρον, και τελικά τον κλικάρισε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι καλοί τίτλοι τυπικά είναι υποσχέσεις.
  • Είδε κάποια εικόνα – banner που του υποσχέθηκε λιγότερα κιλά, ένα όμορφο t-shirt, υψηλή επισκεψιμότητα, αξέχαστες διακοπές, και την κλίκαρε.
  • Διάβαζε κάποιο κείμενο στο διαδίκτυο και κάποιο οργανικό link του υποσχέθηκε ότι θα μάθει περισσότερα στον χώρο που βρίσκεται τώρα.
  • Το πιο σημαντικό; Έψαξε στο Google (υπάρχουν και άλλα ψαχτήρια;), το οποίο υπόσχεται τις βέλτιστες αναζητήσεις, και η σελίδα στην οποία βρίσκεται τώρα ήταν μέσα σε αυτές που επέστρεψαν τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Και κάποιος που έψαξε, είναι βέβαιο ότι ζητάει!

Ανακεφαλαιώνοντας, κάποιος άγνωστος (και όχι γνωστός ή φίλος όπως ο μπασκετόβιος του αρχικού παραδείγματος) δέχτηκε μια υπόσχεση και βρίσκεται εδώ για να την πραγματοποιήσει. Η ταχύτητα της ροής πληροφορίας στη σημερινή εποχή δε είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι υποσχέσεις που δέχεται είναι αμέτρητες. Αν δεν βεβαιωθεί άμεσα, η μάλλον ΑΜΕΣΑ, ότι βρήκε αυτό που του υποσχέθηκαν, θα ψάξει αλλού.

4 Πρωταγωνιστές για Ακαταμάχητα Landing Pages (με σειρά εμφάνισης)

1. Υπόσχεση

Ναι, καλά το καταλάβατε! Ξαναδιατυπώνουμε την υπόσχεση. Με μια μεγάλου μεγέθους, ξεκάθαρη και χτυπητή γραμματοσειρά, κατά προτίμηση το Header 1 της ιστοσελίδας μας (μας ενδιαφέρουν παράλληλα και οι μηχανές αναζήτησης), ώστε να βεβαιώσουμε τον επισκέπτη στο πρώτο δευτερόλεπτο ότι βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο• στον τόπο της υπόσχεσης!

[ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ] Ο λόγος που υπάρχουν τα header tags H1, H2, H3 κλπ. είναι για να μας παρέχουν τη δυνατότητα να διαχωρίσουμε το κείμενό μας σε θεματικά τμήματα, κάνοντας το πιο ευανάγνωστο, και να τονίζουμε κατάλληλα τους τίτλους αυτών των τμημάτων. Χρησιμοποιήστε τα!
[/ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ]

Στηρίζουμε παράλληλα την υπόσχεση αυτή με έναν υπότιτλο, κατά προτίμηση το Header 2 μας, ο οποίος εξηγεί συνοπτικά με ποιον τρόπο θα υλοποιήσουμε την υπόσχεση.

Ενδεικτικά:

Χάσε Κιλά Εύκολα, Γρήγορα και Υγιεινά! (Header 1)

Ο Επιστημονικός Οδηγός Απώλειας Βάρους σε ένα Application για Android και iPhone (Header 2)

2. Κλιμάκωση

OK! Ο επισκέπτης βεβαιώθηκε ότι έφτασε στο σωστό σημείο. Και από την αδημονία περνάει στην διαβεβαίωση. Ξέρετε τι ακολουθεί μετά; Μια φυσιολογική σταδιακή πτώση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη. Και επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αυτό το σημείο είναι το καταλληλότερο για να κλιμακώσουμε την υπόσχεσή μας. Εξηγώντας με αρκετή σαφήνεια σε μία μόνο φράση τα οφέλη που θα αποκομίσει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας αν ακολουθήσει αυτό που του προτείνετε. Ας μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια, η φράση θα πρέπει να ξεχωρίζει, με μια μεγάλου μεγέθους, ξεκάθαρη και χτυπητή γραμματοσειρά, κατά προτίμηση από τα headers της σελίδας. Και μπορούμε πολύ εύκολα να δώσουμε στη συνέχεια και μερικά επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ανανεωμένη version της υπόσχεσής μας σε μία μικρή παράγραφο.

Ενδεικτικά:

Χάστε από 4-7 κιλά το μήνα, χωρίς "θαυματουργά σκευάσματα" αλλά με στρατηγικά επιλεγμένη διατροφή.

Σημαντικό: Γίνεται εδώ κατανοητό ότι η κλιμακωμένη version της υπόσχεσής μας θα γεννήσει ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες. Αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ακριβώς αυτό επιδιώκαμε εξ’ αρχής. Να μην αφήσουμε τον ενθουσιασμό να ξεθυμάνει. Απλά είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε το εξής. Δεν πρέπει για κανέναν λόγο να υποσχεθούμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αν δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε την υπόσχεσή μας και να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε, τότε ίσως δεν έχουμε να προσφέρουμε κάτι που πραγματικά αξίζει. Και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε συνολικότερα τις σκέψεις μας σχετικά με το προϊόν ή την υπηρεσία την οποία προωθήσουμε.

3. Άσε με να σου εξηγήσω...

  • Θα, θα, θα... μας έχεις φλομώσει στο θα ρε φίλε!
  • Υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις! Όλο υποσχέσεις είσαι, αλλά ουσία δεν βλέπουμε.
  • Φάγανε, φάγανε, φάγανε... (αθάνατε Μαυρογιαλούρο)

Ξέρετε γιατί εμφανίζεται ο αριθμός 3 στις επαναλήψεις των ανωτέρω εκφράσεων αγανάκτησης; Επειδή ακριβώς αυτό είναι το πρότυπο που συγχύζει. Δήλωση, κλιμάκωση, ξανά κλιμάκωση. Στο δικό μας πρότυπο λοιπόν, αφού περάσαμε από το στάδιο της υπόσχεσης και της κλιμάκωσης, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε πλέον με τη θεμελίωση της αξιοπιστίας μας. Τέρμα με τις υποσχέσεις, ώρα για το "πως;". Χρειαζόμαστε 1-2 παραγράφους στις οποίες να επεξηγούμε τη μέθοδο με τον οποίον θα επιτύχουμε τα αποτελέσματα που υποσχεθήκαμε. Αν μπορούμε να χωρέσουμε μέσα στις παραγράφους και μερικούς συνδέσμους – παραπομπές από αναγνωρισμένους ιστότοπους υψηλού κύρους, που στηρίζουν τη μέθοδό μας, ακόμη καλύτερα.

Ενδεικτικά:

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για ποιον λόγο οι διάσημες πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν επιζήσει περισσότερο από τις υπόλοιπες διάσημες δίαιτες. Ίσως επειδή τα αποτελέσματά τους έχουν τη συνήθεια να γίνονται εμφανή σημαντικά πιο γρήγορα! Σύμφωνα με το "Διάσημες δίαιτες: Η ισοπέδωση και η πραγματικότητα" (παρεμπιπτόντως δεν θα χάσετε διαβάζοντας το metavolismos.com)...

4. ... και τώρα κάνε την κίνησή σου!

Ωραία! Υποσχεθήκαμε κάτι μακριά από το site μας. Πως; Επειδή έχουμε επενδύσει στο σωστό SEO, επειδή ποστάραμε κάτι ενδιαφέρον στα κοινωνικά δίκτυα ή επειδή έχουμε φροντίσει να έχουμε ένα banner σε κάποιον χώρο υψηλής θέασης. Η υπόσχεσή μας έγινε πιστευτή και ένας νέος επισκέπτης προσγειώθηκε στη σελίδα υποδοχής μας, η οποία πολύ εύστοχα στη διεθνή ορολογία έχει επικρατήσει να ονομάζεται landing page. Φροντίσαμε να τον βεβαιώσουμε ότι βρίσκεται στο σωστό σημείο, να του αυξήσουμε τις προσδοκίες και στη συνέχεια να τον βεβαιώσουμε και για την αξιοπιστία μας. Ξεχάσαμε κάτι; Το πλέον σημαντικό. Να του εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνει.

Θέλουμε να αγοράσει κάτι; Θέλουμε να εγγραφεί στο newsletter μας; Θέλουμε να κατεβάσει κάποιο δωρεάν ebook ή να πληρώσει για να εγκαταστήσει ένα mobile appplication; Οποιοδήποτε από αυτά επιθυμούμε, θα πρέπει να το δηλώσουμε ξεκάθαρα στον επισκέπτη και να τον καλέσουμε σε δράση με τα διάσημα Calls to Action. Δεν νοείται landing page χωρίς calls to action. Μια σελίδα υποδοχής δεν μπορεί ποτέ να αξιολογείται αυτόνομα αλλά πάντα σε συνδυασμό με τις επισκέψεις τις οποίες θα προωθήσει σε μια φόρμα εγγραφής, σε ένα eshop, στη σελίδα μιας mobile εφαρμογής κλπ.

Συνεπώς χρειαζόμαστε ένα μεγάλο, ξεκάθαρο, υψηλής αντίθεσης ως προς το φόντο της ιστοσελίδας μας, κουμπί το οποίο να καλεί τον επισκέπτη μας να δράσει τώρα! Αν το κουμπί μας δεν ξεχωρίζει από τον γενικότερο θόρυβο της σελίδας (sliders με την αρθρογραφία, διαφημιστικά banner, κάθετο μενού εσωτερικής πλοήγησης, συνοδευτικές φωτογραφίες του κειμένου), τότε θα επιμένουμε να προσπαθούμε να εξηγήσουμε στα στατιστικά μας για ποιον λόγο η συγκεκριμένη σελίδα μας συνεχίζει να παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εγκαταλείψεων, το γνωστό bounce rate. Ιδίως αν το ποσοστό εγκαταλείψεων στις σελίδες υποδοχής μας δεν είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις υπόλοιπες σελίδες μας, τότε δεν έχουμε σελίδες υποδοχής αλλά night club με σκληρή πόρτα.

Ενδεικτικά (κενό link):

Κατεβάστε Την Εφαρμογή Τώρα

Και για να μην το ξεχάσω, παρακολουθείτε στατιστικά στην ιστοσελίδα σας;

Και Μια Μικρή Διαφορά

Το copy writing στο διεθνές αγγλόφωνο internet εμφανίζει ως βέλτιστη πρακτική στις σελίδες υποδοχής δύο εμβόλιμα βήματα ανάμεσα στο 3 και 4. Μετά από την πρώτη παράθεση στοιχείων της μεθόδου μας στο 3 ακολουθεί κλιμάκωση της μεθόδου και στη συνέχεια ένα ακόμα κειμενάκι το οποίο απευθύνεται στο συναίσθημα και κάνει ευθεία αναφορά στο πιθανό πρόβλημα που βασανίζει τον επισκέπτη. Για παράδειγμα:

Έχετε προσπαθήσει και στο παρελθόν να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος χωρίς επιτυχία; Μπλα, μπλα, μπλα...

Ενώ το συγκεκριμένο πρότυπο φαίνεται να αποδίδει καλά διεθνώς, στο ελληνικό internet τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά. Στο σύνολο των δοκιμών που έχω πραγματοποιήσει σε ελληνικές ιστοσελίδες, το ποσοστό εγκαταλείψεων μειώνεται θεαματικά αφαιρώντας τα δύο αυτά εμβόλιμα βήματα, μειώνοντας έτσι την έκταση του κειμένου της σελίδας υποδοχής. Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Η αίσθηση μου όμως είναι ότι επειδή τα landing pages στα οποία καταλήγουμε είναι απείρως περισσότερα στην αγγλική γλώσσα συγκριτικά με την ελληνική, και η αγγλική γλώσσα δεν είναι η μητρική μας γλώσσα, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν διαβάζουν άνετα τα μακροσκελή προωθητικά κείμενα των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και αποκρίνονται καλύτερα στα μικρότερα κείμενα λόγω οπτικής προκατάληψης!

Εκτύπωση
905
blog comments powered by Disqus