A flag for the english version of Batcic Sweet Spot
Batcic on Facebook Batcic on Twitter Batcic on Google Plus Batcic on Linkedin Batcic on Youtube Batcic on Pinterest
Ιουλ
03
2013

Τα Αγκάθια της Ευρωζώνης

Batcic

Είμαι ο Batcic και αρθρογραφώ στον συγκεκριμένο χώρο καταθέτοντας προσωπικές σκέψεις και απόψεις σε ζητήματα σχετικά με το διαδικτυακό και εξωδιαδικτυακό επιχειρείν (και όχι μόνο).

Για περισσότερα, Andreas Batsis στο Google Plus.


Εντείνονται όλο και περισσότερο οι απόψεις εκείνες που υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας συνασπισμός κρατών με ημερομηνία λήξης.

Δομικά Αγκάθια

Ο Γερμανός οικονομολόγος Μάρτιν Χέλβιγκ, σε συνέντευξη του στο αυστριακό οικονομικό περιοδικό Format, διαπιστώνει αυτά που είχαμε αναφέρει και στο Οι Μη Μεταρρυθμίσεις στον Καιρό της Κρίσης. Διαφορετικά πολιτικά συστήματα, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές θεωρήσεις στα κοινωνικά ζητήματα και διαφορετικές απαιτήσεις από το κράτος έχουν ως συνέπεια την αδυναμία προώθησης ενιαίων πολιτικών, οι οποίες θα επιτρέψουν την απεμπλοκή της ΕΕ από τις μακροχρόνιες συνέπειες της κρίσης. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν προχωράει ουσιαστικά σε καμία χώρα και τα φαινόμενα υπερχρέωσης των χωρών του νότου ολοένα και εντείνονται. Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς να διαφαίνεται κάποια ένδειξη πιθανής αλλαγής της κεντρικής πολιτικής της ΕΕ, ο Χέλβιγκ καταλήγει στην πρόβλεψη ότι η πιθανότητα να συνεχίσει να υφίσταται η Ευρωζώνη σε 10 χρόνια από τώρα είναι μικρότερη του 1%.

Σίγουρα το 1% είναι ιδιαίτερα μικρό αν και φαντάζομαι ότι δεν υπολογίστηκε από κάποιον τύπο και ειπώθηκε απλώς ως σχήμα λόγου προκειμένου να ζωγραφίσει όσο πιο παραστατικά την απαισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του πειράματος της ΕΕ. Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο, είναι η ρίζα του προβλήματος η οποία περιγράφεται ξεκάθαρα στα ακόλουθα βήματα:

 • Πολιτική στην ΕΕ χαράζουν οι οικονομικά ισχυρές χώρες με πρωτοστάτη τη Γερμανία.
 • Οι χώρες αυτές επιμένουν σε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
 • Η διατήρηση της Ευρωζώνης προϋποθέτει την ύπαρξη κυβερνήσεων στους αδύναμους κρίκους της, οι οποίες θα είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν αυτές τις σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές.
 • Οι ψηφοφόροι, καταπονημένοι και δυσαρεστημένοι από την μακροχρόνια ύφεση, δεν στηρίζουν τέτοιες κυβερνήσεις.

Κοινωνικά Αγκάθια

Και ενώ το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σίγουρα δομικό, η κοινωνική αυτή κόπωση φαίνεται ξεκάθαρα και στις φωνές ανησυχίας σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Η απόδοση μεγάλου μέρους των προβλημάτων στους μετανάστες δεν αποτελεί αποκλειστικά «ελληνικό προνόμιο» το οποίο εκφράζεται με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Σε πρόσφατο άρθρο του, το The Brussels Journal εντοπίζει ως βασικό παράγοντα πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης τις εμφυλιακές εστίες που (θεωρεί ότι) θα προκύψουν από την αναβίωση του ισλαμικού πολιτισμού στην Ευρώπη. Η αναβίωση αυτή σύμφωνα με το The Brussels Journal στηρίζεται στις εξής δύο βασικές συνιστώσες:

 • Στη σημαντική επιρροή που ασκούν οι αραβικές χώρες του πετρελαίου στην πολιτική και...
 • Στη δημογραφική έκρηξη του αραβικού κόσμου.

Η θεωρία της Ευραραβίας λοιπόν υποστηρίζει ότι η δημογραφική έκρηξη στις μουσουλμανικές χώρες, σε συνδυασμό με τη φτώχεια σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των χωρών αυτών, τροφοδοτεί με απανωτά μεταναστευτικά κύματα το σύνολο της Ευρώπης. Το μουσουλμανικό μεταναστευτικό ρεύμα σε ετήσια βάση υπολογίζεται ανάμεσα στο ένα και τα δύο εκατομμύρια μετανάστες. Η πολιτική επιρροή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών από την άλλη στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τον συντάκτη του The Brussels Journal, μια ιδιαίτερα φιλελεύθερη και προνομιακή μεταχείριση των μουσουλμάνων μεταναστών, οι οποίοι από τη μεριά τους δημιουργούν τα δικά τους κλειστά συστήματα, πλήρως αδιαπέραστα στη δυτική επιρροή. Τα δύο αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με την πολιτική ορθότητα της ανεκτικότητας στις χώρες τις Ευρώπης, η οποία θέλει την προστασία του ισλαμισμού από κάθε κριτική, είναι ικανά να οδηγήσουν σε έξαρση των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους καταπιεσμένους από τις σύγχρονες πολιτικές γηγενείς και τους μετανάστες.

Το Σχόλιο

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς μια σαφή και λογική διαδρομή μέσα από την οποία η μετανάστευση δημιουργεί ή έστω και επιτείνει τα βασικά και καίρια προβλήματα στην Ευρώπη του σήμερα. Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι το εξής: Το ότι δεν συντάσσεται κάποιος με τη θεωρία της Ευραραβίας, δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες απόψεις δεν τυγχάνουν αποδοχής από ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των Ευρωπαίων. Στην Ελλάδα δε, η εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορεί να ξεφύγει από την ύφεση και να βολοδέρνει ανάμεσα σε ασύμβατες προτεινόμενες πολιτικές, με ποιον τρόπο μπορεί να ζητηθεί δημοσιονομική προσαρμογή σε κοινωνίες οι οποίες αισθάνονται ανασφαλείς αλλά και αδικημένες; Δικαίως ή αδίκως...

Ετικέτες: Ευρωπαϊκή Ένωση κρίση μεταναστευτικό
Κατηγορίες: categoryΓενική Άρθρογραφία
Αξιολόγηση:
 • Currently 5,00/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Η Μετανάστευση στην Ευρωπαική Ένωση (πηγή: http://visual.ly/immigration-eu) 
comments powered by Disqus
Εγγραφή μέσω Email
Κατηγορίες
 • Γενική Άρθρογραφία (6)

  Επιλεγμένη διεθνής ειδησεογραφία, πολιτική και σημεία καμπής που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας! Ενίοτε και διασκέδαση...

 • Διαδικτυακό Μάρκετινγκ (12)

  Πρακτικές και εφαρμόσιμες συμβουλές σχετικά με την μεγιστοποίηση της προβολής των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο.

 • Επιχειρείν (3)

  Πως να αποφύγετε την παγίδα της παραγωγικότητας, επενδύοντας στην αποτελεσματικότητα!

 • Διασκεδάζοντας (2)

  Βασικό συστατικό για να επιχειρεί κάποιος!

Οχυρώσου φορολογικά...

Γραφικό για σύσταση εταιρείας στη Βουλγαρία

Βρες το δρόμο σου στο διαδίκτυο...

Γραφικό για τα προϊόντα διαδικτυακού μάρκετινγκ