X

Επιλεγμένη κορυφαία Αρθρογραφία για το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και το Επιχειρείν

Ο Αργός Θάνατος του Παραδοσιακού Μάρκετινγκ
Batcic / Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 / Κατηγορίες: Digital Marketing

Ο Αργός Θάνατος του Παραδοσιακού Μάρκετινγκ


AKA Άσε τις εμπνευσμένες και ευφάνταστες παπαριές τώρα και πες μου: Εσύ το δοκίμασες;

Η παραδοσιακή διαφήμιση αργοπεθαίνει! Όχι, δεν φανέρωσα μόλις κάποιο επτασφράγιστο μυστικό. Οι περισσότεροι το υποψιάζονται. Και ιδίως οι διαφημιζόμενοι οι οποίοι, ακριβώς επειδή βάζουν το χέρι στην τσέπη, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να αξιολογούν κατά το δυνατόν τα αποτελέσματά τους. Και σ’ αυτήν την αξιολόγηση διαπιστώνουν καθημερινά ότι τα social media και το Web 2.0 προσφέρουν αποτελέσματα γρηγορότερα, φτηνότερα και καλύτερα. Και πάνω απ’ όλα μετρήσιμα!

Η ουσιαστική διαφορά; Η παραδοσιακή διαφήμιση δεν ασχολείται με το περιεχόμενο. Είναι υποχρεωμένη να βγάλει στον αφρό τον οποιονδήποτε, είτε αυτός αξίζει είτε όχι. Και γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όταν το αντικείμενο της διαφήμισης δεν κουβαλάει αξία, τότε η διαφήμιση ψεύδεται και ξεγελάει. Η διαδικτυακή προώθηση από την άλλη έχει ένα τελείως διαφορετικό νόημα, μιας και αποτελεί τον ορισμό του Permission Marketing. Δεν θέλει να ξεγελάσει αλλά απλώς να συνδέσει αυτόν που ψάχνει με το βέλτιστο περιεχόμενο για την αναζήτησή του, σε ένα νέο εικονικό και αχανές περιβάλλον όπου ο σύγχρονος άνθρωπος ψάχνει. Τι ψάχνει; Ψάχνει να αγοράσει, ψάχνει πληροφορίες, ψάχνει ενδιαφέροντες ανθρώπους για να στήσει το κοινωνικό του δίκτυο και ψάχνει περιεχόμενο για να περάσει καλά.

Και επειδή στην Ελλάδα πολύς κόσμος υποψιάζεται την ταχύτατα φθίνουσα πορεία της παραδοσιακής διαφήμισης αλλά σχεδόν όλοι αγνοούν τα νούμερα πίσω από την πραγματικότητα, είναι ευκαιρία να αφιερώσω το σημερινό άρθρο στην πασίγνωστη, τεράστια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα της Nielsen Holdings N.V. από το 2011:

  • 28000 καταναλωτές
  • 56 χώρες
  • Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Άπω Ανατολή και Αφρική
  • Δείγμα με ποσοστώσεις βάσει της ηλικίας και του φύλου για κάθε χώρα με βάση τους χρήστες του Διαδικτύου, και σταθμισμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό για τους καταναλωτές του internet, με μέγιστο περιθώριο σφάλματος ± 0,6%.

Τα συμπεράσματα μιλάνε από μόνα τους, αλλά θα παραθέσω τα βασικότερα παρακάτω (κλικάρετε την εικόνα για να την μεγαλώσετε).

Έρευνα της Nielsen Holdings N.V. από το 2011 για την εμπιστοσύνη στις διάφορες μορφές διαφήμισης

Έρευνα της Nielsen Holdings N.V. από το 2011 για την εμπιστοσύνη στις διάφορες μορφές διαφήμισης

Nielsen: http://www.fi.nielsen.com/site/documents/NielsenTrustinAdvertisingGlobalReportApril2012.pdf

Τα πάντα οδηγούνται στην επιβεβαίωση! Οι συστάσεις γνωστών (ή αλλιώς η μεταφορά του "από στόμα σε στόμα" στο διαδίκτυο) κατέχουν αναμφίβολα τα πρωτεία. Άσε τις εμπνευσμένες και ευφάνταστες παπαριές τώρα και πες μου: Εσύ το δοκίμασες; Εεε λοιπόν ο γνωστός 9 στις 10 φορές δοκίμασε κάτι για να το συστήσει. Δοκίμασε την αρθρογραφία κάποιου, δοκίμασε το χιούμορ κάποιου άλλου, αγόρασε από κάποιο online κατάστημα, δοκίμασε κάποια online προσφορά και ανέβασε φωτογραφίες από το ξενοδοχείο στο οποίο πέρασε υπέροχα. Οι κατατεθειμένες γνώμες, τα γνωστά testimonials, ακολουθούν. Κάποιος και πάλι δοκίμασε και κατέθεσε την εμπειρία του. Η τέταρτη θέση στην εμπιστοσύνη απονέμεται στα αναγνωρισμένα websites. Αναγνωρισμένα επειδή κάποιος τα δοκίμασε, τα εμπιστεύεται και τα παρακολουθεί. Νομίζω ότι πιάνουμε όλοι τη λογική.

Η διαφήμιση, ακόμα και online, ασθμαίνει! Καθόλου περίεργο. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει βαρεθεί να του μιλάνε και να του υποδεικνύουν τις ανάγκες του και έχει βαρεθεί να τον ξεγελάνε.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου κάποιος ψάχνει, όπως στα αποτελέσματα αναζήτησης, δεν δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους διαφημιζόμενους συνδέσμους. 40% των χρηστώντης αναζήτησης μόλις εμπιστεύονται τους διαφημιζόμενους συνδέσμους, αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Αν υπήρχαν μόνο διαφημίσεις στην αναζήτηση, τότε 40% θα την εμπιστεύονταν αλλά μιας και υπάρχουν και οργανικά αποτελέσματα, το ποσοστό αυτών που θα επιλέξουν διαφημιζόμενους συνδέσμους πέφτει κάτω από το 10%. Η συγκεκριμένη έρευνα από το Econsultancy υπολογίζει αυτό το ποσοστό σε μόλις 6%.

Τα κοινωνικά δίκτυα προελαύνουν! Το Facebook, το Twitter, το Google Plus, το StumbleUpon (Πως; Δεν γνωρίζετε το υπερόπλο της ανακάλυψης εξαιρετικού περιεχομένου;) και το Pinterest αποτελούν ροές ειδήσεων τις οποίες έχω στήσει εγώ, ο εκάστοτε εγώ, με βάση τις γνωριμίες και τις προτιμήσεις μου. Οι ροές ειδήσεων λοιπόν αυτές (feeds) αποτελούν συστάσεις από γνωστούς μου. Αυτές ξέρω, αυτές εμπιστεύομαι (για να κλέψω και την παλιά διαφημιστική ατάκα). 92% των ανθρώπων εμπιστεύεται τις συστάσεις από γνωστούς.

[Συμβουλή για Πολιτικούς] Μιας και πλησιάζουν εκλογές, θα ήταν χρήσιμο φίλοι πολιτικοί να μάθετε το εξής: Κανένας, επαναλαμβάνω, κανένας δεν εμπιστεύεται τη μεταφορά της στημένης προεκλογικής αφίσας σας, συνοδευόμενη με τις λέξεις "όραμα για το αύριο", "για μια άλλη Ελλάδα" και "γροθιά στο κατεστημένο", από την τηλεόραση στα promoted posts του Facebook και από τα ίδια άτομα που χάνουν την πελατεία τους πιο γρήγορα κι από τα φυλλοβόλα δέντρα το φθινόπωρο. Ναι, αναφέρομαι στους διαφημιστές και την αδυναμία τους να κατανοήσουν τον νέο και αμφίδρομης ροής της πληροφορίας, digital κόσμο. Να σας κόβει και λιγάκι. Ή μάλλον, καλύτερα που δεν σας κόβει. Παλαιάς κοπής πολιτικοί και διαφημιστές βυθίζονται πλέον αγκαζέ και δεν νομίζω να λείψουν σε κανέναν. Keep spending! [Τέλος οι Συμβουλές]

Η επιθετική διαφήμιση μέσω μηνυμάτων που ποτέ δεν ζήτησε κανείς να λάβει, έχει πεθάνει οριστικά. Το SMS είναι ένα πλήρως παρωχημένο πρωτόκολλο επικοινωνίας και το αντίστοιχο email δεν αναφέρεται καν στο παραπάνω γράφημα μιας και έχει αποκτήσει δικαιωματικά τον σεσημασμένο όρο spam. Ο κόσμος δεν θέλει να τον ενοχλούν.

Το newsletter παρόλα αυτά, στο οποίο έχει επιλέξει κάποιος να εγγραφεί, παραμένει ένα πολύ δυνατό εργαλείο με τεράστια αποδοχή.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ανωτέρω μορφές προώθησης ακόμα πιο επιφυλακτικά από τον υπόλοιπο κόσμο (δείτε το αντίστοιχο γράφημα στο pdf).

Blogs

Καλά και όμορφα όλα τα παραπάνω συμπεράσματα, αλλά πως μπορεί να τα αξιοποιήσει κάποιος; Το έχω ξαναπεί και παλαιότερα (5 Εύκολες και Γρήγορες Κινήσεις για να σας "Βλέπουν" οι Μηχανές Αναζήτησης!) αλλά ας το επαναλάβω για μια ακόμη φορά:

"Ξεκινήστε το δικό σας blog!

Batcic, digital strategist

Σερβίρετε τακτικά την τεχνογνωσία σας στον κόσμο και δείτε τα παρακάτω νούμερα (συγκριτικά με τον ανταγωνισμό που δεν θα διαθέτει blog):

  • 55% περισσότερους επισκέπτες
  • 97% περισσότερους εισερχόμενους συνδέσμους προς την ιστοσελίδα σας
  • 434% περισσότερες καταγεγραμμένες σελίδες από τις μηχανές αναζήτησης

Πηγή των παραπάνω αριθμών, η εξαιρετική παρουσίαση "Teach Your Company to Blog", από το Hubspot, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν.

Ένα επαγγελματικό blog μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση! Και για όσους αναρωτιούνται ακόμα με ποια από τις παραπάνω μορφές διαφήμισης συνδυάζεται, η απάντηση είναι απλούστατη. Οι συστάσεις γνωστών και η αναγνωρισιμότητα του website προκύπτουν αθόρυβα, αυθόρμητα και παράλληλα με τη λειτουργία ενός καλού blog.

Εκτύπωση
1133
blog comments powered by Disqus